Lizzy de Greef prolongeert jeugdtitel WK rolstoeltennis: ‘Paralympics ultiem doel’

Foto: Robin Ammerlaan

ALPHEN AAN DEN RIJN - Voor de tweede keer op rij haalde de 17-jarige Alphense rolstoeltennister Lizzy de Greef vorig weekend de wereldtitel onder de junioren binnen. Vanaf volgend jaar gaat Lizzy bij de senioren meespelen. Haar ultieme doel is om Nederland te vertegenwoordigen bij de Paralympische Spelen, het liefst al in 2024. 'Maar dat is een uitdaging, want in Nederland zijn ze erg streng met wie ze wel en niet laten gaan', zegt ze tegen Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

De Greef behaalde haar overwinning in het Franse plaatsje Tarbes, waar ze meedeed aan de 40ste editie van de Les Petits AS van de ITF (International Tennis Federation). Vorig jaar ging het toernooi - dat de Alphense in 2020 won - vanwege de coronacrisis niet door, maar dit jaar kreeg De Greef opnieuw de kans om haar kunsten te laten zien.

Ze wist de eveneens 17-jarige Braziliaanse Jade Lanai, de tweede op de lijst, met 6-1 en 7-6 te verslaan. Daarmee werd De Greef officieel voor de tweede keer wereldkampioen onder de junioren. Het is dan ook gelijk de laatste keer, want vanaf april is Lizzy 18 en dus junior af. De overstap naar de senioren vindt ze spannend, maar Lizzy kan niet wachten om te laten zien wat ze kan.

De Greef werd in 2004 geboren in Alphen aan den Rijn. Ze wordt geboren met een klompvoetje. Wanneer ze zeven is, wordt besloten om de voet te amputeren om Lizzy meer bewegingsvrijheid te geven. 'Toen ontdekte ik dat ik me opeens veel beter kon bewegen en meer mogelijkheden had in de sport dan voorheen.' Lizzy gaat op dansen, maar merkt dat dat haar zonder voet lastig afgaat. Wanneer ze op haar elfde een tweede amputatie van haar onderbeen ondergaat, gaat er een nieuwe wereld voor haar open. 'Na mijn tweede amputatie ben ik een andere sport gaan zoeken. Toen kwam ik bij rolstoeltennis terecht, en dat vond ik erg leuk.'

Talententeam

Ze begint een paar uurtjes in de week te trainen. Dat gaat haar zó goed af dat men er na anderhalf jaar achter komt dat Lizzy buitengewoon veel talent heeft. Ze wordt in het zogenoemde 'talententeam' van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) gezet. 'Er zijn twee teams: het talententeam en de fulltimers. In die eerste zitten vooral junioren. Bij de fulltimers vind je bijvoorbeeld topsporters als Diede de Groot.'

Lizzy proeft voor het eerst van de competitieve tennisscène tijdens de Windmill Cup in 2017, een tennistoernooi voor getalenteerde spelers onder de 18. 'Dat duurde een week. Ik heb toen niks gewonnen, maar ik vond het wel gelijk heel erg leuk', vertelt Lizzy. Na het toernooi slaapt ze één nachtje thuis, om vervolgens naar het volgende toernooi in Zwitserland te gaan. Daar behaalt De Greef haar eerste overwinning.

Corona gooit roet in het eten

Lizzy heeft de smaak te pakken, zo blijkt. In 2018 en 2019 behaalt ze opnieuw overwinningen op de Windmill Cup en tijdens de Nederlandse kampioenschappen in 2019 en 2020 wordt ze zowel op de enkel als dubbel kampioen. In 2020 weet ze het op 15-jarige leeftijd tot het wereldkampioenschap in Tarbes te schoppen. Daar wint ze van de 17-jarige Jinte Bos, met wie ze eerder het NK won. Zo wordt Lizzy voor het eerst wereldkampioen.

In diezelfde periode begint corona de kop op te steken en roet in het eten te gooien. 'We konden niet echt tennissen. Er gingen nog wel toernooien door, maar niet zoveel als normaal. We moesten er maar tevreden mee zijn, maar het blijft wel lastig. Ik had een toernooienschema gemaakt, maar er werd toch van alles afgezegd.' Uiteindelijk gaat het wereldkampioenschap in Tarbes in 2021 niet door, waardoor De Greef tot dit jaar moest wachten om haar titel te verdedigen.

Paralympische Spelen

Wanneer Lizzy in april 18 wordt, mag ze nog tot het einde van het jaar bij de junioren meespelen. Een derde titel bij de junioren zit er niet meer in, want die vindt pas in 2023 plaats. Maar Lizzy heeft allang een ander doel: 'Mijn ultieme doel is de Paralympische Spelen in 2024. Dat is nogal een uitdaging. In Nederland zijn ze erg streng met wie ze wel en niet laten gaan. Je moet echt in de wereldtop staan. Bij de vrouwen sta ik nu rond nummer 59, dus ik moet nu nog heel hard gaan trainen', lacht ze.

En trainen doet ze. Drie keer per week gaat Lizzy naar het Nationaal Trainingscentrum van de KNLTB in Amstelveen. Daar traint ze nog een keer per week met de junioren en twee keer per week met de fulltimers. 'Dat is wel een ander niveau. Ik speel al een tijdje mee bij de vrouwentoernooien voor de ervaring zodat de overstap naar de senioren iets makkelijker wordt. Je krijgt dan veel meer ervaren tegenstanders die het spel beter kennen.' Daarnaast krijgt Lizzy ook nog les van privétrainster Amanda Hopmans, die onder meer wereldkampioene Diede de Groot traint.

Volledig focussen op tennis

Naast haar tenniscarrière heeft Lizzy afgelopen jaar ook nog haar havodiploma gehaald. In overleg met haar ouders heeft ze besloten om geen opleiding te gaan volgen, maar zich volledig te richten op de tennissport. 'Ik wist überhaupt niet echt welke opleiding ik wilde volgen, en ik merkte tijdens de middelbare school al dat het combineren van tennis met een opleiding me veel stress opleverde. Daarom ga ik nu fulltime tennissen. Ik volg wel nog een cursus Engels.'

Ondanks de nog altijd aanwezige coronacrisis heeft Lizzy genoeg op haar bord te komende maanden. Woensdag 9 februari vertrekt ze alweer naar Engeland voor haar volgende toernooi. Wat de toekomst verder brengt? 'Heel veel trainen en zoveel mogelijk toernooien spelen', lacht de immer onuitputbare Lizzy.

In het radioprogramma Sport Lokaal op Studio Alphen blikte Lizzy de Greef afgelopen weekend terug op haar WK-titel. Het interview is hieronder te beluisteren.