Luchtbeddenrace, munten duiken en zwemmen tijdens vierdaagse in PWA-bad Koudekerk

KOUDEKERK AAN DEN RIJN – In het Prins Willem-Alexander bad in Koudekerk werd van maandag 19 tot en met vrijdag 23 juni de Zwemvierdaagse gehouden. Zwemfanaten in en rondom Koudekerk kregen de mogelijkheid om een medaille te verdienen.

‘Met de Zwemvierdaagse proberen we jonge mensen te stimuleren om te blijven zwemmen’, aldus Diny Vonk, vrijwilliger bij het zwembad. Bij de Zwemvierdaagse is het de bedoeling dat mensen minstens vier avonden komen zwemmen. Er zijn twee afstanden: de 250 meter, voor kinderen die net een A-diploma hebben en de 500 meter, waar iedereen aan mee kan doen.

De 250 meter is dit jaar voor het eerst. ‘Twintig banen kunnen wat veel zijn voor kinderen die net hun eerste diploma hebben.’ Iedereen die meedoet kan bij het verlaten van het bad langs de stempeltent om stempels te halen. Deelnemers tonen hiermee aan dat ze minstens vier van de vijf avonden zijn gekomen, om uiteindelijk een medaille te kunnen ontvangen.

Zwaar weer

Op de dinsdagavond sloeg het noodlot toe, want ondanks dat het de rest van de week warm en droog was, begon het op deze avond plots te onweren. Uiteindelijk viel de schade mee en hebben de liefhebbers later nog in de regen kunnen zwemmen. ‘Bij regen zwemmen we. De mensen in het water hebben er echt geen last van en op de kant, ach, het geeft nogal een speciaal sfeertje. Onder de paraplu en lekker zwemmen.’ Bij onweer wordt er absoluut niet gezwommen, want dat is te gevaarlijk.

Activiteiten

Naast het zwemmen, waren er ook activiteiten in het bad. Zo was er op de donderdag een luchtbeddenrace, konden kinderen vrijdagavond munten opduiken en is woensdag de reddingsbrigade langs geweest. ‘De reddingsbrigade oefent met elkaar, ook kinderen worden hierbij betrokken.’ Kinderen mochten elkaar uit het water trekken en met speciale pakken en reddingsvesten het water in springen.

Onze verslaggever Bink Doderer was bij de Zwemvierdaagse aanwezig en interviewde Diny Vonk: