Man na vrijspraak tóch veroordeeld voor moord op zijn Thaise vrouw

Rose Sulaiman Foto: Politie

BENTHUIZEN - Bert den D. uit Benthuizen moet 12,5 jaar de cel in voor de moord op zijn vrouw in Thailand. Dat heeft het gerechtshof vrijdag besloten. Den D. werd eerder nog vrijgesproken van de moord, die in 2007 plaatsvond.

In oktober 2008 werden de stoffelijke resten gevonden van de toen 37-jarige Rose Sulaiman, de echtgenote van Den D. De resten lagen in een dichtgemetselde beerput naast hun woning in het Thaise Ranong.

De Benthuizenaar was toen al geruime tijd weg uit Thailand. Hij ontkent betrokken te zijn geweest bij de dood van zijn vrouw. In 2019 sprak de Haagse rechtbank hem vrij wegens gebrek aan bewijs.

Coldcaseteam in Nederland

Het OM ging in hoger beroep en eiste twee weken geleden 11,5 jaar cel. Eerder onderzoek door de Thaise politie werd overgenomen door een coldcaseteam in Nederland, nadat de verdachte weer in zijn vaderland was gaan wonen.

Een doodsoorzaak is nooit vastgesteld. Wel hebben diverse getuigen verklaard dat Den D. het latere slachtoffer hebben mishandeld. Er zijn foto's gevonden waarop blauwe plekken op het lichaam van Sulaiman te zien zijn. Op het moment van haar verdwijning had het stel een zoontje van drie jaar.

Laatste teken van leven

Het laatste teken van leven gaf Rose Sulaiman aan haar moeder in twee telefoontjes, waarin ze zou hebben laten blijken te vrezen voor haar leven. Ook zou ze gezegd hebben dat ze met haar kind naar Maleisië wilde komen.