Maureen Koster plaatst zich officieus voor WK atletiek, nog niet voor Olympische Spelen

BOSKOOP/ALPHEN AAN DEN RIJN - Tijdens de Nacht van de Atletiek heeft Maureen Koster zaterdagavond de limiet voor de wereldkampioenschappen atletiek gelopen. De 27-jarige in Alphen aan den Rijn woonachtige Boskoopse liep 15.17,20 op de vijf kilometer, goed voor de vierde plek bij de internationale atletiekwedstrijd in Heusden (België).

De limiet voor de WK in oktober, in Doha (Qatar), is 15.22,00. De limiet voor de Olympische Spelen van volgend jaar zat er nog niet in voor Koster. Daar moet ze 15.10,00 voor lopen. Kosters persoonlijk record is 15.07,20.

'Ik ben erg blij met deze limiet', was Kosters eerste reactie na afloop. Al geeft ze toe liever ook de olympische limiet te hebben gelopen. 'Ik denk dat de harde wind mij hier parten heeft gespeeld', aldus Koster, die de helft van de race alleen moest lopen.

Is Koster verzekerd van WK-ticket?

In principe kan Koster het ticket naar Doha boeken, maar 100 procent zeker is haar deelname nog niet. Nederland mag maximaal drie atleten afvaardigen op de 5000 meter en in theorie zijn er vier gegadigden: Sifan Hassan, Susan Krumins, Maureen Koster en Jip Vastenberg.

Als ze alle vier de limiet slechten (Hassan, Krumins en Koster hebben dat al gedaan, red.) en alle vier willen ze ook daadwerkelijk de vijf kilometer lopen op de WK, gaan de drie atleten met de snelste seizoenstijd aan de start verschijnen op de WK-5000 meter.