Maureen Koster slaat indoor over en richt zich op 5000 meter EK atletiek

BOSKOOP - Maureen Koster gaat zich dit seizoen focussen op de 5000 meter. Haar hoofddoel is de Europese kampioenschappen in Berlijn (Duitsland) volgend jaar zomer. Dat zegt de Boskoopse olympiër (25) vlak voor het begin van haar nieuwe atletiekseizoen.

Koster slaat het indoorseizoen over dit jaar. Geen WK indoor dus, terwijl ze de voorbije jaren zo succesvol was op de 3000 meter bij zowel de WK als EK. 'Ik heb onlangs een uitgebreide sportkeuring gehad waarbij ik ook met de sportarts de afgelopen twee jaren heb geanalyseerd. Het combineren van indoor en outdoor is zwaar. Het vergt veel energie om beide seizoenen goed te presteren', legt Koster uit.

Afgelopen seizoen was de middellangeafstandloopster vaak ziek. Daarom is besloten dat de winnares van Europees brons in 2015 zich dit jaar richt op de EK outdoor. 'Ik werk deze winter voornamelijk aan mijn basis en aan mijn duurvermogen. De basis die ik deze winter leg is erg belangrijk voor de vijf kilometer. Ik vermijd dus de specifieke snelheidstrainingen voor het indoorseizoen.'

Cross- en wegwedstrijden

In de laatste week van december loopt Koster haar eerste wedstrijd van dit seizoen. Dat is een crosswedstrijd. 'Begin oktober heb ik een blessure opgelopen aan mijn peroneuspees en dus heb ik een aantal weken niet mogen hardlopen. Ik ben inmiddels alweer een paar weken bezig, maar een sterkbezette grote wedstrijd als de Warandeloop van vorige week komt dan te vroeg.'

In januari gaat Koster voor een uitgebreide trainingsstage naar het buitenland. Een maand later loopt Koster drie tot vier wedstrijden waarvan minimaal één internationale cross. Zondag 12 augustus staat met rood omcirkeld op de kalender van Koster, die zich in de voorbije jaren vooral richtte op de 1500 meter. Dan is de finale van de vijf kilometer op de EK atletiek in Berlijn.