Maureen Koster voor eerst in carrière Europees kampioen: ‘Gouden medaille krijgt mooi plekje’

BOSKOOP - Maureen Koster is zondag Europees kampioen veldlopen geworden. Samen met Susan Krumins, Jip Vastenburg, Jill Holterman en Julia van Velthoven vormde de 26-jarige Boskoopse Team Nederland op de EK cross in Tilburg (safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek). 'Deze gouden medaille krijgt een mooi plekje', kondigt Koster aan.

Nederland was onder meer Groot-Brittannië (tweede) en Duitsland (derde) te snel af in de landenwedstrijd van de EK. 'Europees kampioen worden in teamverband is natuurlijk nog wel iets anders dan dat je dat individueel wordt. Je loopt meestal voor jezelf in het atletiek, nu was dat in teamverband. En dat je dan samen strijdt voor de medailles geeft wel een speciaal gevoel.'

Elfde individueel

Individueel werd Koster elfde. Ze liep de 8,3 kilometer in 27 minuten en acht seconden. De Turkse Yasemin Can (26,05) werd Europees kampioen. Achter de Zwitserse (Fabiene Schlumpf) en Noorse (Karoline Bjerkeli Grovdal) nummers twee en drie eindigden Kosters landgenoten Susan Krumins en Jip Vastenberg op de plekken vier en vijf.

'Ik had gehoopt op een hogere klassering, maar dit was het maximaal haalbare', erkent Koster. 'Ik ben tevreden over hoe ik de race gelopen heb. Als het een snel parcours was geweest, had ik beter voor de dag kunnen komen. Normaal kan ik op vlakkere stukken goed herstellen en versnellen. Dat was nu niet mogelijk. Het was ploeteren en kijken wie dat het langste volhoudt.'

Onder deze video kun je het volledige radio-interview met Maureen Koster terugluisteren: