Meer dan 100 nieuwe sociale sectorwoningen in 2020

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Er gaan volgend jaar ruim 100 sociale huurwoningen gebouwd worden in de gemeente Alphen. Exacte aantallen zijn nog niet bekend, maar verspreid over alle acht de kernen worden 600 à 700 woningen gebouwd. 'Minimaal 25 procent van de nieuwbouwplannen moet toekomen aan de sociale sector. We streven naar 30 procent', zegt wethouder Gerard van As (Nieuw Elan).

Samen met woningcorporaties Woonforte en Habeko bekrachtigde Van As donderdag de prestatieafspraken voor 2020. 'We hebben afgesproken te kijken naar onorthodoxe woningbouwlocaties. Dat zijn plekken die nu nog niet bestemd zijn voor woningbouw.' Als voorbeeld noemt Van As het parkeerterrein van de Alphense voetbalvereniging ARC. Wel met behoud van het huidige aantal parkeerplekken.

Terugblik op 2019

Woonforte heeft dit jaar 11 eengezinswoningen en 42 appartementen opgeleverd. Habeko kwam tot 12 eengezinswoningen. Dat is volgens het jaarlijkse evaluatierapport minder dan gepland, omdat twee projecten vertraging hebben opgelopen. Om de doorstroming in de sociale sector te vergroten zijn Woonforte en Habeko gestopt met het in de verkoop zetten van sociale huurwoningen. Een aantal van die huizen stond al op de verkooplijst.

Hieronder is het radio-interview met wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) over de sociale woningplannen voor 2020 te beluisteren.