Meivoorstelling Onderstroom toont de schandvlek van de NSB

Onderstroom door PA Foto: Productiehuis Alphen
Onderstroom Foto: Productiehuis Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Voor haar meivoorstelling "Onderstroom" stelt Productiehuis Alphen de vraag: Mijn overgrootmoeder was lid van de NSB, wat zegt dat over mij?

Tijdens het jaarlijkse familieweekend in het vakantiehuisje aan de Nieuwkoopse Plassen wordt duidelijk dat een misstap van tachtig jaar geleden de familie nog altijd achtervolgt. De jongste telg moet voor school een werkstuk maken en begint te wroeten in het verleden van haar familie.

Hoewel de Tweede Wereldoorlog al lang achter ons ligt, zijn de littekens nog altijd zichtbaar in de maatschappij. Waaraan jarenlang amper aandacht werd besteed, is dat kinderen van NSB-ouders ook trauma's met zich meedragen en -droegen. Zelfs binnen families werd (en wordt) amper over de misstappen van (groot)ouders gesproken. Een foute keuze kan generatieslang doorwerken.

'We weten eigenlijk weinig over de oorlogservaringen van vrouwen en meisjes', stelt Nancy Ubert, regisseur en artistiek leider van PA. 'Terwijl de NSB als politieke organisatie ook grote aantrekkingskracht op vrouwen uitoefende. Een derde van het aantal leden was vrouw, een ongekend hoog percentage voor die tijd.'

'Trauma's die doorwerken'

De voorstelling Onderstroom gaat dus niet alleen over de oorlog. 'Maar ook over families en de manier waarop trauma's die plaatsvonden in voorgaande generaties, doorwerken naar de volgende.'

De regie van het 4 mei gerelateerd toneelstuk van het productiehuis is in handen van Jan Laman. Nancy Ubert droeg zorg voor het concept en de regie, Annette van 't Wout is verantwoordelijk voor de productie en Iris de Wit schreef het script.

Reserveren

De Alphense productiegroep speelt de indringende voorstelling als voorpremière op zaterdag 22 april in Theater Kaleidoskoop in Nieuwkoop. En van zaterdag 29 april tot en met zondag 7 mei in Parkvilla in Alphen aan den Rijn. Kaarten zijn te reserveren op de website van het Alphense theater.