‘Merendeel werkgevers in Holland Rijnland loopt risico op terugbetaling NOW-steun’

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Uit onderzoek van het UWV blijkt dat veel werkgevers in de regio Holland Rijnland de definitieve berekening van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) nog moeten aanvragen. Dat kan nog tot en met 31 oktober. Werkgevers die dat niet op tijd doen, lopen het risico het hele voorschot terug te moeten betalen.

Het UWV meldt dat 2.238 van de 4.061 werkgevers in Holland Rijnland hun definitieve berekening nog moeten aanvragen. Voor de noodsteun uit de eerste steunperiode kan dat tot eind oktober. 'Er is nog tijd. Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico dat ze straks in de problemen komen', zegt Janet Helder, bestuurslid bij het UWV. De berekening is nodig om te bepalen op welke tegemoetkoming een werkgever recht heeft. Daarvoor wordt gekeken naar de daadwerkelijke loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies.

'Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en je dus je hele voorschot moet terugbetalen. Dat willen we voorkomen', aldus Helder. Dat op dit moment pas 45 procent van de werkgevers in Holland Rijnland de definitieve berekening heeft aangevraagd, noemt ze zorgwekkend.

'Ontzettend druk bij boekhouders en accountants'

Werkgevers die bij de aanvraag een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, lopen tegen nog een ander probleem aan. 'Het is ontzettend druk bij boekhouders en accountants momenteel. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zelf in actie moeten komen en dat ze nu aan de slag moeten', legt Helder uit.

Van de werkgevers die nog geen aanvraag hebben ingediend, geeft 44 procent aan nog bezig te zijn met het verzamelen van documenten of te wachten op de derden- of accountantsverklaring. 'Maar 37 procent van de werkgevers onderneemt geen actie, omdat ze niet voldoende op de hoogte zijn dat ze zelf de definitieve berekening moeten aanvragen', aldus het UWV.