Gepubliceerd op 14 Mei 2019 om 16.15 uur

Minister wil geen nieuwe protestants-christelijke basisschool in Hazerswoude

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Alleen de Raad van State kan er nog voor zorgen dat schoolstichting De Filosoof een nieuwe protestants-christelijke basisschool in Hazerswoude-Rijndijk kan openen. Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, ziet de komst van de school niet zitten. Dat bleek dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag, meldt Omroep West, dat mediapartner van Studio Alphen is.

Volgens Kees Hoogervorst van De Filosoof past de minister de schoolstichtingregels veel te strikt toe. Hij hoopt dat de Raad van State de minister opdraagt alsnog geld voor de nieuwe basisschool vrij te maken, zodat ze zo snel mogelijk van start kunnen gaan.

De minister vindt evenwel dat er in leerlingengebied rond Hazerswoude-Rijndijk al voldoende aanbod in protestants-christelijk basisonderwijs is: namelijk De Rank in Koudekerk aan den Rijn en de Johannes Postschool in Hazerswoude-Dorp. Die scholen hebben ruimte voor maximaal 508 leerlingen.

Oogkleppen

Hoogervorst van De Filosoof vroeg tijdens de rechtszitting aan de Raad van State om verder te kijken dan de oogkleppen die de minister in deze schoolstrijd op heeft. Volgens hem biedt De Filosoof een vernieuwend onderwijs-, zorg- en kinderopvangtotaalpakket aan, waar grote behoefte aan is. De Filosoof mikt op ruim 200 leerlingen en dat zou meer dan voldoende zijn voor een levensvatbare school.

Volgens Hoogervorst moet de minister naar het werkelijke aantal leerlingen op de Johannes Postschool en De Rank kijken en niet naar het aantal potentiële leerlingen voor de school. Verder vindt Hoogervoorst dat de nieuwe protestants-christelijke school in Hazerswoude-Rijndijk op voldoende afstand van de andere twee scholen komt te liggen.

Streng

De Raad van State gaat uitzoeken of minister Slob de zogenoemde schoolstichtingsregels niet al te streng heeft toegepast en of er door het vernieuwende onderwijsconcept alsnog ruimte is voor een nieuwe school. De uitspraak volgt binnen enkele weken.

advertentie
 
advertentie