Muziekfestival Onderuit komt na 10 jaar terug: ‘Je komt op plekken waar je normaal niet zo snel komt’

Foto: Flavia Faas

KOUDEKERK AAN DEN RIJN – Achter boerderij Groot Rozenburg in Koudekerk aan den Rijn komt op 25 en 26 mei na 10 jaar festival Onderuit terug. Op het tweedaags festival op het platteland komt er een mix van theater, performance, muziek en beeldende kunst.

Onderuit is al eerder georganiseerd in 2010, 2012 en 2014 in de toenmalige gemeente Rijnwoude maar kwam stil te liggen. Cultuurmakelaar Kristien van den Oever ging in gesprek met verenigingen in de gemeente en kwam tot de conclusie dat het festival gemist werd, waarna er samen besloten werd nieuw leven in te blazen.

Een belangrijke speler binnen dit festival is toneelvereniging Onderons uit Hazerswoude-Rijndijk, waar Gideon Roggeveen de theaterregisseur is. Onderons is in 1854 opgericht en daarmee de oudste amateurvereniging van Nederland. Daarnaast zit de vereniging ook in een gemeenschap van boeren. ‘De natuur zit een beetje in het DNA van de theatergroep, dus ook festival Onderuit,’ zegt Roggeveen tijdens De Ochtendshow van Studio Alphen.

Kunst in het platteland

De locatie van het festival sluit dan ook goed aan op het DNA van de theatergroep. Het terrein ligt  in de Lagewaard in Koudekerk, een agrarisch landschap met veel groen en dichtbij de Gnephoek.

Het landschap gaat worden opgesierd door kunstwerken, onder andere van Paul Bouter en Ludy Feyen. ‘Paul Bouter heeft zich laten inspireren door boeren uit de omgeving en heeft een stierenkop van 4,5 meter gemaakt waar bezoekers ook in kunnen. De kunstwerken gaan al voor het festival op het landschap verschijnen, wat leuk is voor de voorbijgangers,’ vertelt Roggeveen.

Op de dagen van het festival zelf kunnen bezoekers zelfstandig over het terrein lopen of met een gids. ‘Je komt op plekken waar je normaal niet zo snel komt, zoals de oude Karnmolen of de schuur van de buren', legt Roggeveen uit. 'In verschillende hoeken en verrassende plekken vinden optredens plaats. De omgeving maakt een mooi decor wat de optredens nog mooier maakt.’

Het festival krijgt een subsidie van 15.000 euro omdat het een gebied van de gemeente op de kaart zet waar mensen toch niet zo snel komen, maar ook omdat er veel lokale verenigingen gaan optreden en betrokken zijn bij het evenement. Festival Onderuit wordt daarom mogelijk gemaakt met de steun van de Gemeente Alphen aan den Rijn, het VSB Fonds, het Cultuurfonds, Fonds Alphen en omstreken en Stichting Beheer De Hoek Fonds.

Lees ook: Haaspop heeft dit jaar wat extra's, 'hopen dat het mensen raakt' 

Hieronder is het interview met Gideon Roggeveen te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.