Na 190 jaar zang, vriendschap, dalen en hoogtepunten stopt het Bernarduskoor

Het Bernarduskoor Foto: Diana Baak

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Eerste Pinksterdag nam het Bernarduskoor afscheid als koor en werd ter gelegenheid van het 190-jarig bestaan een herinneringsboek gepresenteerd.

De opheffing van het koor valt samen met het sluiten van de Bernarduskerk. Want, op zondag 2 juni wordt deze kerk onttrokken aan de eredienst. Zo komt een eind aan een tijdperk voor de hechte parochiekern in de Groenendijk.

Geen nieuw aanwas van koorleden

Het gemengde koor is onlosmakelijk verbonden met de Bernarduskerk, want het zingt er op zondagen bij de vieringen in de kerk, maar ook bij speciale gebeurtenissen als huwelijken, jubilea en uitvaarten.

'We stoppen niet omdat we niet meer graag zingen, niet omdat we ruzie hebben, niet omdat we geen dirigent meer hebben of geen organist, maar omdat het ons ontbreekt aan nieuwe koorzangers, vooral mannen', vertelt Anne-Marie de Groot-Wesselingh, voorzitter van het koorbestuur en organist in haar speech.

Het koor maakt echter wel een doorstart als vrouwenkoor onder een andere naam. Ook is het projectkoor Bernardus opgericht. 'Zo blijven we toch muzikaal verbonden met de Bernarduskerk.'

Jubileumboek

Ter gelegenheid van het 190-jarig jubileum van het koor is door Maria Baars-Koot, Jan Verkleij en Nico Wesselingh een herinneringsboek samengesteld vol met foto’s, vooral van de afgelopen 40 jaar.

Via een PowerPointpresentatie met foto’s uit het boek werden herinneringen opgehaald aan de belevenissen van het koor, hun dirigenten, organisten, eerdere jubilea en vooral het ‘potverteren’, zoals zij hun gezamenlijke uitjes noemden. En natuurlijk werd er door het koor gezongen onder leiding van dirigent Elmar Reinhold.

De eerste twee exemplaren van het boekwerk werden uitgereikt aan Jeannie Kaptein, al 57 jaar lid van het koor en aan Tineke Heemskerk voor haar verdiensten voor de Bernarduskerk.

Laatste viering Bernarduskerk

Op 2 juni vindt de slotdienst in de Bernarduskerk (ook wel Scheepjeskerk genoemd) plaats. Een week later op 9 juni is de overdracht van belangrijke kerkelijke objecten aan de H.H. Engelbewaarderskerk in Hazerswoude-Dorp, waaronder het lectionarium, de doopschelp en de paaskaars.

De kerk en de pastorie zijn op 2 juni tot 15.00 uur geopend. De kerk en pastorie worden verkocht aan de Stichting Scheepjeskerk. De pastorie zal worden verbouwd voor jongerenhuisvesting.

In de zomer wordt gestart met de eerste fase met oplevering van 9 woningen. Daarna zal ernaast nieuwbouw plaatsvinden voor nog eens 20 woningen. In de middag kan men de pastorie van binnen bezichtigen en wordt er informatie gegeven over de bouwplannen.