Nationale Voorleesdagen bij Bibliotheek Rijn en Venen: ‘Het gaat om het samen beleven van een verhaal’

Foto: Pixabay

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN – De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur. Van woensdag 24 januari tot en met zaterdag 3 februari organiseert Bibliotheek Rijn en Venen verschillende voorleesactiviteiten. Ook wordt er elke dag een boekentip uit de Prentenboeken Top 10 gedeeld.

De Voorleesdagen worden afgetrapt met het Nationale Voorleesontbijt. In de Alphense vestiging van de bibliotheek aan de Aarkade leest burgemeester Liesbeth Spies vanaf 10.15 uur voor uit het Prentenboek van het Jaar Help! Een verrassing! Van Miriam Bos. Ook staat er wat te eten en te drinken klaar.

Gedurende de Nationale Voorleesdagen zijn er voorleesfeestjes voor peuters en kleuters en is er een voorleespoppenkast. Ook komt schrijfster en illustrator van het prentenboek Fred het hert, Pépé Smit, op bezoek.

Samen beleven

Dagen speciaal gericht op het voorlezen zijn van groot belang, zo beaamt Monique Baggen, teamleider Educatie bij Bibliotheek Rijn en Venen. 'Door het samen lezen van een verhaal komen kinderen in aanraking met nieuwe woorden en informatie. Ook wordt er zo ingespeeld op emoties, waardoor kinderen zichzelf in een verhaal kunnen herkennen en op het emotionele vlak verder kunnen groeien. Bij het voorlezen is het wel van groot belang om echt interactief te werk te gaan; je moet de kinderen bij het verhaal betrekken, zodat ze er helemaal in op kunnen gaan. Voorlezen staat ook voor het samen 'beleven' van een verhaal.'

Prentenboeken Top 10

Om het uitkiezen van een voorleesboek wat makkelijker te maken, deelt de Bibliotheek iedere dag een boekentip uit de Prentenboeken Top 10 van 2024.

Aanmelden voor de verschillende activiteiten kan via de website van Bibliotheek Rijn en Venen.