Natuur en biodiversiteit hoog in vaandel bij Voedselbos Benthuizen: ‘Hier kunnen we de vruchten van plukken’

Foto: Voedselbos Benthuizen
Liesbeth van Bemmel Foto: Studio Alphen

BENTHUIZEN – Duurzaamheid en de natuur staan tegenwoordig hoog in het vaandel. Een veelzijdig voedselaanbod is belangrijk en het liefst zou dat bereikt moeten worden via een manier die vrijwel geen schade berokkent aan de natuur en de biodiversiteit. Een goede manier om die veelzijdigheid te bereiken op een zo natuurlijk mogelijke manier, ligt verscholen in het fenomeen van de voedselbossen, waarvan er eentje in Benthuizen te vinden is.  

Een voedselbos is een bos waar je van kunt oogsten’, zo vertelt Liesbeth van Bemmel, eigenaresse en oprichter van Voedselbos Benthuizen. ‘Hier vindt men zo’n 1,2 hectare aan bos met allerlei verschillende bomen en planten, waar je op den duur, letterlijk en figuurlijk, de vruchten van kunt plukken. Het is de landbouwmethode van het verleden en de toekomst.’

De allereerste mens op aarde heeft altijd al gegeten en geleefd van voedselbossen. De vroegere jagers en verzamelaars haalden hun voedsel al van verschillende bomen en planten op een zo natuurlijk mogelijke manier. Volgens Van Bemmel is deze manier van aan voedsel komen het ook nog steeds waard om voort te zetten in de toekomst. 

‘Door op een zo natuurlijk mogelijke manier met de planten en de bodem om te gaan, zal de biodiversiteit toenemen. Ook zal de bodem steeds rijker worden, in plaats van armer; wat door de huidige landbouwmethoden vaak gebeurt. Bovendien is een voedselbos klimaatbestendig. Dat wil zeggen dat er niet beregend hoeft te worden en dat de bomen en planten tegen hitte, maar ook tegen zware regenbuien kunnen. Een bijkomend voordeel is ook dat er geen fossiele brandstoffen aan te pas komen en dat er geen stikstof wordt uitgestoten.’

Voor volgende generatie

Maar is het wel mogelijk om iedereen op deze manier van voedsel te kunnen voorzien? Van Bemmel vindt in ieder geval dat we deze manier niet moeten laten liggen. ‘Uit een voedselbos kun je evenveel voedingswaarden halen als van een akker. Het probleem: we weten alleen niet meer hoe we dat dan zouden moeten doen. Ook is het zo dat een voedselbos steeds verder groeit en dus meer voedsel kan geven; je moet daarbij wel relatief lang wachten om echt alles uit het bos te kunnen oogsten. Zo’n bos zal dan ook meer opbrengen voor de volgende generatie. Aangezien een akker andere gewassen geeft, zie ik een voedselbos vooral als een landmethode naast de huidige.’ 

Lees ook: Klimaatburgemeester Liesbeth van Bemmel roept gemeente op om te kijken naar wat wél kan

Nu brengt het voedselbos in Benthuizen dan ook nog niet zoveel op. Wel is er genoeg ruimte voor recreatie. ‘Naast dat mensen, tegenover een financiële bijdrage, vriend kunnen worden van het voedselbos en verschillende producten kunnen oogsten, geef ik pluk- en proefwandelingen’, vertelt de eigenaresse. ‘Daarnaast verzorg ik ook cursussen om anderen te adviseren over het opzetten van een eigen voedselbos. Het is nu dan ook meer een echt belevingsbos.’

Plukroute en natuurvriendelijke oever

Dat de natuur, biodiversiteit, maar ook de beleving centraal staan, is ook te merken in de opzet van het voedselbos. Zo zijn er verschillende zitplekken te vinden om even te kunnen genieten van de stilte of de zonsondergang. Ook is er een natuurvriendelijke oever en zijn er bepaalde stukken land waar niet gelopen wordt, om op deze manier de bodem te laten versterken. ‘Gedurende het jaar creëren we een speciale plukroute, zodat bepaalde stukken grond niet aangeraakt hoeven te worden en de natuur in deze gebieden gewoon haar gang kan gaan.’

‘Zo’n natuurvriendelijke oever en gebieden die je met rust laat, worden door de boer vaak gezien als landverlies’, aldus Van Bemmel. ‘Dit is echter juist wat ik graag wil. Zulke dingen zorgen namelijk voor winst wat betreft de biodiversiteit en de natuur in het algemeen. Ook zorgt dit allemaal voor meer opbrengst.’

‘De mens is voor de natuur gemaakt’

Zo’n voedselbos werkt op een manier die we tegenwoordig niet meer echt gewend zijn. De natuur en biodiversiteit staan centraal en daarmee wil Van Bemmel ook graag anderen inspireren. ‘Wat ik met dit voedselbos onder meer wil laten zien, is dat het duurzaam bezig zijn leuk en gezond is. Duurzaam bezig zijn, hoeft niet gelijk te betekenen dat heel veel zaken niet meer mogen; ik wil mensen graag laten zien wat er allemaal nog meer mogelijk is en hoe leuk dat kan zijn. Ook wil ik mensen graag meegeven dat het ook prima is om eens met iets minder genoegen te nemen; minder geld, meer geluk.’

‘Naast dat de natuur en de biodiversiteit op deze plek veel sterker zijn geworden, zijn er in dit voedselbos ook veel aparte bomen en planten te vinden, die je ergens anders niet zo snel tegen zou komen’, voegt Van Bemmel toe. ‘Hier in het voedselbos is er een combinatie van stilte, bijzondere bomen en planten, maar vooral ook gezelligheid. Al deze verschillende factoren maken het bezoeken en het houden van dit voedselbos dan ook zo mooi; de mens hoort nu eenmaal thuis in de natuur, daar zijn we voor gemaakt.’

Lees ook: Camera Bezorgd: Voedselbos in Benthuizen krijgt vorm

In de rubriek Groen, Groener, Groenst van Studio Alphen komen duurzame initiatieven en ontwikkelingen aan bod, van klein tot groot. Heb jij een tip voor deze rubriek? Laat het ons weten via deze pagina.