‘Niet goed nagedacht’ over zonnepanelen Máximabrug, die al jaren stuk zijn

Dit zijn de zonnepanelen waar het om gaat, vlak achter de Máximabrug Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN/KOUDEKERK AAN DEN RIJN - 'Die installatie is niet goed geëngineerd en aangelegd', stelt wethouder Relus Breeuwsma (CDA, mobiliteit) vast. 'Er is vocht in gekomen en daardoor is het systeem stukgegaan.'

Het gaat om de zonnepanelen bij de Koningin Máximabrug. De oeververbinding over de Oude Rijn tussen Alphen aan den Rijn en Koudekerk aan den Rijn is sinds 2016 in gebruik en wordt bediend dankzij stroom die zonnepanelen opwekken.

Althans, dat is de bedoeling. Maar de zonnepanelen zijn al twee jaar buiten werking. Stuk. Schade door vocht en kortsluitingen is de aanleiding gebleken van het kapotgaan van de energie-opwekkers. De putkasten waren volgelopen met regen- en grondwater. En dus wordt de brug inmiddels alweer jaren bediend met stroom dat afkomstig is vanuit het reguliere elektriciteitsnet.

'Niet goed over nagedacht'

'Wij hebben destijds gekozen voor een concept waarbij de brug zelfvoorzienend is. Dat betekent dat er geen hoge stroomkosten zijn voor het bedienen van de brug. Een heel mooi concept van een drijvend zonnepanelenpark bij de Maximabrug, op het water', vertelt Breeuwsma.

'Er is niet goed nagedacht over de wijze waarop wij het hebben aangelegd', meent de wethouder. 'Je ziet nu ook de nadelige schades die zijn opgetreden. Of het een slecht plan was? 'Ik zou het zo niet weer hebben aangelegd, eerlijk gezegd', is zijn antwoord op die vraag.

Garanties verlopen

Het volledige zonnepark gaat vervangen worden. De gemeenteraad zal volgende maand instemmen met het betalen van de 78.000 euro die daarmee gemoeid is, zo is duidelijk geworden tijdens de commissievergadering. De gemeente draait voor de kosten op. Mede omdat de garantie die op de zonnepanelen zat volgens Breeuwsma alweer een tijdje zijn verlopen.

'Met de nieuwste techniek kun je meer uit een zonnepaneel halen dan uit de panelen die destijds zijn aangelegd', weet Breeuwsma, die ervan uitgaat dat de brug na het plaatsen van het nieuwe zonnepark weer energieneutraal bediend wordt.

Afgelopen donderdag sprak de gemeenteraad over de zonnepanelen bij de Koningin Máximabrug. Hieronder is het interview met wethouder Relus Breeuwsma (CDA, mobiliteit) te beluisteren. Studio Alphen Politiek wordt elke zondag van 13.00 tot 14.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.