Nieuw blusvoertuig Boskoopse brandweer kan 10.000 liter water vervoeren

Foto: Roos Houtman
Foto: Roos Houtman

BOSKOOP - In de brandweerkazerne aan het Torenpad in Boskoop is sinds kort een nieuw type blusvoertuig te vinden. Het gaat om een zogenoemde WTS-500 (Water Transport Systeem). De plaatsing van dit nieuwe voertuig in Boskoop, is onderdeel van een pilot van de Brandweer Hollands Midden.

De nieuwe WTS-500 met tank voorziet de tankautospuiten van voldoende bluswater. De voertuigen beschikken namelijk over een hydraulische dompelpomp, waarmee bluswater kan worden verkregen vanuit nabijgelegen open water, zoals een sloot. Vervolgens kan dat verkregen bluswater over een afstand van vijfhonderd meter, met een capaciteit van vierduizend liter per minuut worden verplaatst, door middel van een zogenoemde boosterpomp. 

Naast deze pompen, beschikt het voertuig ook over een watertankinhoud van zo’n tienduizend liter en is er vijfhonderd meter aan transport-slangen aan boord. Samen met een aparte slangenbak zou het mogelijk zijn om dit voertuig in te zetten voor grootschalige watertransporten over langere afstanden.

Van groot belang

Deze nieuwe type wagens zijn van groot belang voor de brandweer, zo bevestigt de ploegchef van de Boskoopse brandweer, Joris Bobeldijk. ‘Om de kwaliteit van het drinkwater te waarborgen, zal de komende jaren een groot deel van de ondergrondse brandkranen worden afgesloten voor gebruik en zullen nieuwe waterleidingen dunner worden. Hierdoor zal het voor de brandweer moeilijker worden om snel voldoende bluswater te verkrijgen.'

'Bovendien zien we dat de branden veranderen, waardoor we sneller meer water nodig hebben om deze branden te kunnen blussen. Dit voertuig kan de grote vraag naar extra bluswater goed invullen', legt Bobeldijk uit.

Testfase

De nieuwe voertuigen zijn onderdeel van een pilot van de Brandweer Hollands Midden. Drie exemplaren van deze WTS-500 zijn momenteel te vinden in de brandweerkazernes van Boskoop, Rijnsburg en Stolwijk. ‘Dit zijn kazernes in waterrijke gebieden met een onderling gunstige geografische spreiding, dicht bij de binnensteden van Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda’, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden.

Na een testfase van ongeveer anderhalf jaar, zal de Veiligheidsregio besluiten of er meer van zulke voertuigen nodig zijn. ‘De pilotperiode is bedoeld om nauwkeurig te bepalen hoeveel we van zulke voertuigen nodig hebben in deze veiligheidsregio om het concept van ‘gestapelde’ bluswatervoorziening (de mogelijkheid om water op te pompen uit nabijgelegen open water en de mogelijkheid om water als opslag te kunnen vervoeren) ook in de toekomst optimaal uit te kunnen voeren’, besluit Veiligheidsregio Hollands Midden.