Nieuw plan voor oude raadhuis Alphen: koopwoningen en cultureel-maatschappelijke initiatieven

Het Oude Raadhuis in het Alphense Burgemeester Visserpark Foto: Michel Looyenstein
Foto: Bloemen Architecten
Foto: Bloemen Architecten

ALPHEN AAN DEN RIJN - Een nieuw initiatief heeft zich aangediend voor het voormalige raadhuis in Alphen aan den Rijn. In dat plan wordt het monumentale gebouw aan het Burgemeester Visserpark getransformeerd tot een pand waarin koopappartementen en cultureel-maatschappelijke initiatieven gecombineerd worden.

Alphenaren Koosje de Koeijer en Winfried Ponsioen hebben het plan ontworpen. 'Wij vinden het belangrijk om recht te doen aan de rijke cultuurhistorie van dit soort panden', zegt De Koeijer. 'Daarom hebben wij voor het raadhuis een transformatieplan gemaakt waarin woonruimte wordt gecombineerd met de cultuurhistorische functie.' De helft van het netto oppervlak in het pand blijft beschikbaar voor bijvoorbeeld muzieklessen, exposities en bruiloften.

Zeventien koopappartementen moeten ervoor zorgen dat het pand op een financieel gezonde manier behouden blijft, waar ook het onderhoud en verduurzaming onder vallen. De Koeijer verzekert dat het plan niet bestaat uit peperdure woningen. 'De beoogde doelgroep voor de te creëren koopappartementen, variërend van 40 tot 110 vierkante meter, zijn één- of tweepersoonshuishoudens in diverse leeftijdscategorieën.'

De Koeijer en Ponsioen hopen op enthousiasme van het gemeentebestuur. 'We hadden gehoopt voor de zomer uitsluitsel te krijgen, maar we moeten nog even geduld hebben. Ik hoop dat het college van burgemeester en wethouders inziet hoeveel oplossingen en voordelen dit plan biedt', zegt De Koeijer.

Popmuseum

Eerder werd al bekend dat popmuseum RockArt een bedrijfsplan gaat opstellen voor een mogelijke verhuizing naar het oude raadhuis. Het museum uit Hoek van Holland is op zoek naar een nieuwe locatie. Het AD meldde eerder deze maand dat het museum bezig is met een haalbaarheidsonderzoek. Uit dat onderzoek moet blijken of het gebouw aan de eisen van het museum kan voldoen, welke aanpassingen daarvoor nodig zijn en welke kosten dat met zich meebrengt.

Een woordvoerder van RockArt meldde daarnaast ook aan de krant dat de gemeente Alphen aan den Rijn eventuele andere kandidaten voor het oude raadhuis laat wachten, totdat duidelijk is of het popmuseum er wel of niet kan worden ondergebracht. Of andere initiatieven inderdaad in de wacht staan, is - voor zover bekend - niet door de gemeente bevestigd.

Lees ook: Bedrijfsplan wordt gemaakt voor verhuizing popmuseum en Veronicaschip naar Alphen