Nieuw schooljaar begonnen: leuk om elkaar weer te zien, maar wel coronaprotocol

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De zomervakantie is voorbij. Maandagochtend startte voor duizenden basisschoolkinderen het nieuwe schooljaar. Zo ook voor Isa en Marit, die in groep 8 van basisschool De Fontein in Alphen aan den Rijn zitten. 'Het is leuk om mijn vriendinnen weer te zien, maar ook jammer dat de vakantie voorbij is', zegt Marit op het schoolplein. Want de meiden moeten weer aan de bak, weet Isa. 'In groep 8 krijg ik veel meer huiswerk dan in groep 7, dat is jammer.'

De Fontein start het schooljaar grotendeels op dezelfde wijze als dat afgelopen schooljaar zes weken geleden werd beëindigd. Oftewel: weinig ouders op school, afstand houden tot de leraar en docenten onderling mogen niet te dicht bij elkaar in de buurt komen. Alles om eventuele verspreiding van het coronavirus weg te gaan.

'Kinderen wassen bij binnenkomst hun handen en de tafels in de klaslokalen zijn zo neergezet dat een leraar daar gemakkelijk tussendoor kan lopen', legt schooldirecteur Karin Plugge uit, die erkent dat de meest recente persconferenties van het kabinet ertoe geleid hebben dat - met name - docenten extra alert moeten zijn op afstand houden (tot elkaar) en hygiëne. Verder staan alle ramen en deuren open voor optimale ventilatie.

Wennen

Isa en Marit zeggen weinig last te hebben van alle coronamaatregelen. 'Soms merk je het wel. Als je een vraag hebt aan de leraar, is het lastig om afstand te houden', vindt Isa. Begint het te wennen? Ja, antwoordt Marit. 'Maar het is niet goed dat we eraan wennen, want dit is niet wat wij zouden moeten. Wij moeten zelf weten wat wij doen. Maar ik hoop dat het beter gaat als we ons eraan houden.'

Hieronder zijn de radio-interviews met basisschooldirecteur Karin Plugge en De Fontein-leerlingen Isa en Marit te beluisteren.