Nieuw transformatorstation bij Hazerswoude voor meer capaciteit op het net

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - Ergens tussen de Groenendijkse Molen in Hazerswoude-Rijndijk en bierbrouwerij Heineken in Zoeterwoude gaat een nieuw transformatorstation gebouwd worden. Dat station is volgens TenneT en Liander nodig om de regio's Leiden en Alphen aan den Rijn in de toekomst van voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet te kunnen voorzien.

Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar elektriciteit en de teruglevering van groene stroom, komt er een nieuw 150kV/50kV transformatorstation. Dat station zet hoogspanning om in een lager spanningsniveau, zodat de elektriciteit verdeeld kan worden over het regionale en lokale net. De Barrepolder kwam na onderzoek als voorkeurslocatie uit de bus. Binnen dat gebied wordt gezocht naar een definitieve locatie.

De gemeente Alphen aan den Rijn geeft aan dat omwonenden en belanghebbenden worden betrokken bij de zoektocht naar die definitieve locatie. 'De uitkomst van dit participatieproces is leidend voor de exacte locatiebepaling', aldus de gemeente. Naar verwachting wordt het proces om te komen tot een definitieve locatie eind dit jaar opgestart.

Op de foto is een vergelijkbaar transformatorstation in De Weel te zien. Hoe het nieuwe station bij de Barre Polder er precies uit gaat zien, moet nog worden bepaald.

Lees ook: Netbeheerder Liander investeert 290 miljoen euro in te krap elektriciteitsnet