Nieuwbouw Ashram, Groene Hart, Scala stap dichterbij

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Ashram College, CSG Groene Hart en Scala College kunnen waarschijnlijk alsnog hun renovatie- en nieuwbouwplannen uitvoeren. Het Ashram, Groene Hart Leerpark en Topmavo en het Scala College aan de Diamantstraat moeten nieuwbouw krijgen.

De drie scholengemeenschappen willen al jaren hun huisvesting verbeteren. Dit kost in totaal zon 79 miljoen euro. De gemeente Alphen heeft sinds 2011 een bedrag van 59 miljoen euro gereserveerd. Er lijkt een oplossing om het verschil te overbruggen: schatkistfinancieren.

Financiele risicos

Schatkistfinancieren is een regeling voor het onderwijs waarbij de schoolbesturen eigenaar worden van de gebouwen. De scholen kunnen met dit onderpand de overige miljoenen lenen van het Rijk, tegen een lage rente. Het ministerie van Onderwijs staat garant. Wethouder Han de Jager staat positief tegenover dit plan. Toch gaat het voorstel pas naar de gemeenteraad, die een uiteindelijk besluit moet nemen, als de gemeentelijke accountant de zaak helemaal heeft doorgerekend. Andere risicos wil hij ook uitsluiten. Zo moet het vorderingsrecht worden geregeld, vertelt De Jager. Mocht er leegstand optreden, dan moeten de lege schoolpanden terug naar de gemeente.

Volgens de schoolbesturen kleven er nauwelijks risico aan het schatkistbankieren. Volgend jaar gaat het aantal leerlingen in Alphen licht dalen. Daar houden we rekening mee bij het aantal vierkante meter dat we gaan bouwen, vertelt Tilly van Wijk, bestuurder bij het Ashram College. En als een andere school meer dan tien procent groeit, dan hebben we afgesproken dat die leerlingen in lokalen van ons komen.

Nieuwbouw en renovatie

Veel gebouwen van de drie Alphense scholengemeenschappen zijn verouderd. Scope Scholengroep wil nieuwbouw van de CSG Groene Hart-locaties Topmavo (Henry Dunantweg) en Leerpark (Prinses Beatrixlaan). Topmavo moet zich vestigen aan de Tolstraat waar de huidige locatie Lyceum ingrijpend wordt gerenoveerd en uitgebreid. Leerpark verhuist naar de Dillenburg, op de plek waar nu nog de Rijnstreekhal staat.

De vrij te komen plek aan de Henry Dunantweg wil het Scala College invullen. De huidige vestiging en noodlokalen aan de Diamantstraat gaan plat. In plaats daarvan wil Scala nieuwbouw op de huidige plek van Groene Hart Topmavo. Ook sporthal De Arena aan de Diamantstraat moet gesloopt worden. De nieuwe gebouwen van Scala aan de Kees Mustersstraat en Dr. Sacharovstraat blijven. De noodlokalen aan de Kees Mustersstraat verdwijnen.