Nieuwe maatregelen om verspreiding coronavirus tegen te gaan

Foto: Studio Alphen / RIVM

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Donderdagmiddag zijn nieuwe maatregelen gepresenteerd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Zo worden alle evenementen en bijeenkomsten in Nederland met meer dan 100 bezoekers afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.

Dat heeft zorgminister Bruno Bruins (VVD) bekendgemaakt tijdens een persconferentie met premier Mark Rutte en Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Iedereen met neusverkoudheid, hoestklachten, keelpijn en/of koorts wordt verzocht om thuis te blijven. Zij dienen sociale contacten te mijden. Contact opnemen met een huisarts hoeft pas wanneer de klachten verergeren. Daarnaast wordt iedereen opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden. 

Scholen in het primair, voorgezet en middelbaar beroepsonderwijs blijven gewoon geopend, evenals kinderopvanglocaties. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuisblijven. Hogescholen en universiteiten in heel Nederland sluiten per direct de deuren vanwege het coronavirus. Er zullen tot eind maart geen onderwijsactiviteiten en tentamens plaatsvinden. Dat melden de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten.

Op de website van de Rijksoverheid is een compleet overzicht van de nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te vinden.

Vrouw uit Boskoop besmet

GGD Hollands Midden maakte donderdagochtend bekend dat een 28-jarige vrouw uit Boskoop besmet is geraakt met het coronavirus. Zij zit in thuisisolatie, de GGD is een contactonderzoek gestart. Iedereen die met de vrouw in contact is geweest wordt in kaart gebracht en waar nodig gemonitord of getest.

Woensdag werd bekend dat een zestigjarige man uit Alphen aan den Rijn besmet is geraakt. Deze man zit samen met zijn vrouw in thuisisolatie. Het vijfjarige meisje uit Alphen aan den Rijn, waarvan vorige week bekend werd dat ze besmet was, is inmiddels genezen verklaard.

Lees ook: Coronavirus: overzicht gevolgen en afgelastingen in gemeente Alphen