Nieuwe molenaar vinden voor De Rooie Wip blijkt lastig

Foto: Michel Looyenstein

HAZERSWOUDE-DORP - Vorige week werd bekend dat De Rooie Wip op zoek is naar een nieuwe molenaar. De kenmerkende molen langs de Gemeneweg (N209) tussen Hazerswoude-Dorp en Hazerswoude-Rijndijk heeft een extra molenaar nodig naast Paul van der Zeijden, die dat al jaren als vrijwilliger doet.

Maar een goede opvolger vinden voor Louis Verstraaten, die de overstap maakt naar een molen in Nootdorp, blijkt lastig. Want naast twee jaar praktijk- en theorieopleiding, moet je ook fysiek en mentaal sterk zijn, en doordeweeks onbetaald werk willen doen.

Kracht is bijvoorbeeld nodig om de zware touwen aan te trekken en je moet scherp zijn om onverwachte gevaarlijke situaties adequaat aan te pakken.

Poldermolen uit 1639

De Rooie Wip is gebouwd in 1639. De molen regelde vroeger de waterhuishouding van de Gemenewegsepolder. Het monument is met pensioen en draait op dit moment alleen om verval tegen te gaan.

Paul van der Zijden is nu de molenaar van De Rooie Wip. 'Mijn hart gaat sneller kloppen als de molen draait en als hij de geluiden hoort van de draaiende molen', zegt Van der Zijden tegen Omroep West, mediapartner van Studio Alphen. 'Dan heb je zoiets van: 'Ja, geweldig! Dat is het molenvirus. Als je daarmee besmet bent, wil je dit je hele leven doen.'

Gezin met negen kinderen

De nieuwe molenaar kan niet op de molen komen wonen. 'Als je binnen kijkt, weet je dat je liever blijft waar je nu woont,' lacht Van der Zijden. Naast een halletje waar het molenrad verticaal draait, is een popperige woonkamer van ongeveer 3,5 meter bij vijf meter met ossenrode gordijnen en houten muren.

'Je zal het niet geloven, maar hier heeft vroeger een gezin met negen kinderen gewoond.' In twee bedstedes lagen de kinderen opgestapeld te slapen.