‘Nieuwe organisatiestructuur reden van vertrek directeur Parkvilla’

Gepubliceerd op 13 maart 2019 om 14.50 uur

ALPHEN AAN DEN RIJN - De andere koers die Parkvilla gaat varen vanaf 2019 is de voornaamste reden dat Monica Leuring na anderhalf jaar alweer stopt als directeur van de Alphense kunst- en cultuurinstelling. Dat zegt Jeoffrey Bloemen, voorzitter van Stichting Parkvilla, in een reactie op de bekendmaking van Leurings vertrek eerder deze week.

Bloemen roemt Leuring voor haar adequate handelen bij het constateren van de financiële problemen. 'Toen Monica begon heeft ze heel snel geconstateerd dat hier een financieel probleem was. Ze heeft dat heel sterk ter hand genomen en is meteen aan de slag gegaan om dat boven tafel te krijgen. Dat heeft ze ook gedaan en het verzoek aan het gemeentebestuur geschreven om het probleem te helpen oplossen', legt Bloemen uit. En met succes. De gemeente Alphen dekt de ontstane tekorten af met een eenmalige subsidie van 100.000 euro.

'We hebben ook gezamenlijk geconstateerd dat er een nieuwe organisatiestructuur moet komen. Die hebben we nu op poten gezet. Er is een kernteam samengesteld uit de verschillende coördinatoren van de onderdelen van Parkvilla. Dan moet je denken aan theater, film, educatie en cursussen. Daar zitten eigen verantwoordelijke mensen op. Zij gaan eerst op beheer en financiën sturen. Dan moet je als bestuur en directeur concluderen of je dat samen wil oppakken of dat ieder z'n eigen weg gaat. We hebben voor dat laatste gekozen', aldus Bloemen.

Bezuinigen op activiteiten niet nodig

Parkvilla gaat een andere koers varen. Door veel meer te sturen op financiën en beheer krijgt Parkvilla een nieuwe toekomst, meent Bloemen. 'We kunnen zonder dat we onze activiteiten moeten aanpassen, maar door goed te kijken naar contracten en afspraken met leveranciers, zodanig aan de financiële knoppen draaien dat we 2019 met veel vertrouwen tegemoet zien.' Parkvilla heeft vanaf heden een sluitende begroting. 'Maar, we manoeuvreren wel precies rond de nullijn. We hopen dat dat in de toekomst beter gaat, zodat we iets meer lucht krijgen.'

Verder is het afwachten voor Parkvilla wat de cultuurvisie gaat brengen. Wethouder Leo Maat (GroenLinks) zal over een aantal weken bekendmaken wat de gemeente Alphen wil met cultuur. 'Wij zijn het cultuurcentrum van Alphen, alle zaken komen hier bij elkaar: theater, film, educatie en cursussen. Dat is uniek, versterkt en beïnvloedt elkaar. We willen als Parkvilla ook een thuis bieden aan verschillende losse organisaties. Denk aan Stichting PA, Serious Music en het Jeugdtheaterhuis. De BSO draait hier overdag. En er kunnen nog veel meer organisaties aansluiten', besluit Bloemen.

advertentie advertentie