Nieuwe wegen N209 naar Hazerswoude-Dorp via Jan van Eijcklaan en Breitnerlaan

Foto: Omroep West

HAZERSWOUDE-DORP - De nieuwe weg rondom de wijk Weidelanden in Hazerswoude-Dorp krijgt waarschijnlijk twee verbindingen naar de Dorpsstraat: via de Jan van Eijcklaan en via de Breitnerlaan. Op deze manier kan de hoeveelheid verkeer in de Dorpsstraat met 35 procent afnemen. Dat plan werd woensdagavond door de gemeente Alphen aan den Rijn gepresenteerd aan Hazerswoudenaren in dorpshuis De Juffrouw, donderdagavond wordt de gemeenteraad bijgepraat.

Het plan werd woensdagavond niet erg enthousiast ontvangen in De Juffrouw, stelt het Leidsch Dagblad die de bijeenkomst bijwoonde. En dat terwijl vrijwel heel Hazerswoude-Dorp het erover eens is dat een extra weg vanuit het dorp naar de provinciale weg toe wenselijk is. Zo vragen veel Hazerswoudenaren zich af waarom de extra ontsluiting vanaf de zuidkant van het dorp moet komen, terwijl uit metingen blijkt dat zestig procent van de automobilisten op de Dorpsstraat het dorp in noordelijke richting verlaat. Dertig procent slaat op het kruispunt Dorpsstraat/N209 af in zuidelijke richting en de resterende tien procent steekt het kruispunt over.

'Weidelanders' niet blij

Bewoners van de nieuwbouwwijk Weidelanden zijn niet blij met de komst van de weg langs hun huis, bleek volgens het Leidsch Dagblad tijdens de bijeenkomst. Zijn zien liever een ontsluiting die een stuk verder door het weiland ten zuiden van het dorp - tot achter het perceel van boer Jacob - loopt en pas later naar het noorden, naar de Dorpsstraat, afbuigt.

In totaal zijn er drie mogelijkheden onderzocht om de zogeheten bypass vanaf de nieuwe rotonde op de Gemeneweg (N209) bij Weidelanden aan te laten sluiten op de Dorpsstraat. Twee aansluitingen via de Jan van Eijcklaan en Breitnerlaan geven de beste resultaten, oordeelt de gemeente Alphen.

Een volledige verkeersafwikkeling via de Jan van Eijcklaan leidt tot een onaanvaardbare toename van het autoverkeer in deze straat. Een derde optie, met een derde verbinding van de rondweg via de Rubenslaan, heeft te weinig meerwaarde. 'Daardoor neemt het verkeer in de Dorpsstraat niet verder af', aldus een gemeentewoordvoerder volgens het Leidsch Dagblad.