OM: Alphense Boys-voetballer dood om gestolen coke, zaak gelinkt aan Quincy Promes

ALPHEN AAN DEN RIJN - De moord op Alphense Boys-voetballer Kelvin Maynard wordt gelinkt aan de vermeende drugshandel van Quincy Promes. Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat Maynard is doodgeschoten vanwege een gestolen partij cocaïne van 400 kilo. Om een schuld in te lossen die na die diefstal is ontstaan, zou oud-Ajacied Promes 250.00 euro hebben betaald aan drugshandelaar Piet W. Deze W. zou achter de moord op Kelvin Maynard zitten. Dat meldt Omroep West, mediapartner van Studio Alphen.

De 32-jarige Kelvin Maynard werd op 18 september 2019 beschoten toen hij in zijn auto reed op de Langbroekdreef in Amsterdam. Twee mannen op een scooter gingen er daarna vandoor. De gewonde Maynard belandde met zijn auto met hoge snelheid tegen een brandweerkazerne. Hulp mocht niet meer baten en hij overleed aan zijn verwondingen.

Op het moment van de liquidatie was Maynard voetballer bij Alphense Boys in Alphen aan den Rijn. Eerder was hij, van 2006 tot en met 2017, profvoetballer en daarna kwam hij ook nog uit voor onder meer Quick Boys in Katwijk.

OM: ook link met moord Curaçao

De moord wordt door het OM dus gelinkt aan een gestolen partij cocaïne van 400 kilo, met een waarde van zo'n 20 tot 25 miljoen euro. Ruim twee weken voor de liquidatie werd de 23-jarige Genciël Feller op Curaçao doodgeschoten. De recherche liet afgelopen zomer al weten te vermoeden dat beide liquidaties met elkaar te maken hebben.

Siegfried 'Piet' W. werd afgelopen oktober aangehouden in zijn huis in Almere, omdat hij achter de moord zou zitten. Verder wordt hij ook verdacht van grootschalige cocaïnehandel. In maart vorig jaar werd hij op Aruba gearresteerd en overgedragen aan Nederland, omdat hij nog drie jaar de cel in moest vanwege cokehandel. Doordat hij in oktober in het laatste deel van zijn straf zat had hij een enkelband.

'Niet onderbouwde roddel'

W. zegt Maynard en Feller niet te kennen, stelt zijn advocaat Ruud van Boom. De advocaat vindt dat het OM bezig is met 'ruis en beeldvorming' rondom zijn cliënt. Over de link met Promes zei Van Boom: 'Dat er 250.000 euro is betaald is een niet onderbouwde roddel die gebaseerd is op informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI).' Van Boom vraagt de rechtbank om het voorarrest van W. te beëindigen.

De 54-jarige verdachte ontkent ook contact te hebben gehad met Promes en dat hij zijn telefoonnummer zou hebben, maar de officier van justitie zegt dat het telefoonnummer van Promes wel in een van de telefoons van W. is gevonden. 'Het lijkt erop dat verdachte niet de waarheid verklaart', zei de officier woensdag in de rechtbank Rotterdam.

Oud-Ajacied Quincy Promes is verwikkeld in een andere rechtszaak. Het OM beschuldigt hem van een poging tot moord of doodslag op een familiefeest waarbij hij een neef met een mes in een knie zou hebben gestoken. Hij voetbalt momenteel bij de Russische voetbalclub Spartak Moskou. Promes heeft via zijn advocaat aan Het Parool laten weten dat er geen sprake is van een betaling. 'Het is onzin', zegt advocaat Robert Malewicz.

Het OM zegt dat het onderzoek in de zaak van W. nog niet klaar is. De officier zei nog meer getuigen te willen ondervragen en medeverdachten te willen verhoren en verwacht ook nog meer arrestaties te verrichten. Een van de verdachten waar het OM op jaagt, is de gezochte Jos Leijdekkers, alias Bolle Jos, die op de Nationale Opsporingslijst staat vanwege cocaïnehandel en geweld. Er is eerder al een beloning van 75.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding.

De officier van justitie zegt dat de zaak nog niet rond is. 'Het wettig en overtuigend bewijs is er in onze ogen nog niet', erkende de officier. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar computers en telefoons. Ook heeft het OM rechtshulpverzoeken uitstaan naar onder meer Spanje, Polen en de Verenigde Staten.