OM eist ‘exorbitante celstraf’ tegen man voor fraude met bestellingen bol.com en Mediamarkt

Foto: ANP

BOSKOOP - Een 35-jarige man uit Boskoop heeft tientallen mensen opgelicht door bestellingen op andermans naam te doen bij onder meer bol.com en Mediamarkt. Hij maakte hierbij gebruik van hackerssoftware die hij op een illegale website had gekocht. Anil M. werd uiteindelijk ontdekt in het onderzoek dat de naam 'Cookie-monster' had gekregen.

M. kocht onder de naam van anderen onder meer airpods, beamers, telefoons en kleding. Hij maakte hierbij gebruik van zogenaamde 'bots'. Dit zijn gebruikersprofielen met inloggegevens en accounts waarmee iemand de computer van derden over kan nemen. Deze bots werden verkocht op de website Genesis Market.

Tijdens de rechtszaak tegen M. bleek dat de man uit Boskoop via Telegram op het spoor was gekomen van deze illegale site. Na het werk kocht hij duizend bots voor in totaal 5000 dollar.

'Het leidde tot slapeloosheid'

De man ging vervolgens met deze bots aan de slag op het internet. Tussen 2020 en begin 2023 heeft M. volgens de officier van justitie minimaal 35 mensen benadeeld. De slachtoffers kwamen er volgens het Openbaar Ministerie (OM) op vakantie achter dat er spullen waren besteld waar ze helemaal niets vanaf wisten. Ook merkten slachtoffers dat ze ineens niet meer konden pinnen omdat het saldo te laag was. 'Het leidde tot slapeloosheid, ze voelden zich machteloos', vertelde de officier.

M. liep in april van dit jaar tegen de lamp. In het onderzoek 'Cookie-monster' werden er die dag zeventien mensen gearresteerd, waaronder M. Volgens de aanklager zijn er wereldwijd zeker twee miljoen mensen getroffen door de malware, waaronder 50.000 Nederlanders.

Onrust in de samenleving

'Ik wist dat het geen zuivere koffie was', gaf de Boskoper tijdens de zitting toe. Wel zei hij spijt te hebben en dat hij alles goed wil maken met de mensen die hun geld kwijtraakten. De man zit sinds zijn aanhouding in voorarrest, M. hoopt daarom snel weer verder te kunnen met zijn leven.

De officier van justitie van het OM is echter van mening dat dit nog wel even moet wachten. De aanklager rekende het de man aan dat hij meer dan twee jaar door ging met de fraude, terwijl hij telkens had kunnen stoppen. Bovendien zorgen de 'digitale inbraken' voor onrust in de samenleving en zorgde de verdachte er met zijn aankopen voor dat de makers van Genesis Market door konden gaan met hun illegale activiteiten. De eis was dan ook een gevangenisstraf van veertig maanden.

'Geen spin het web'

De advocaat van M. vond deze eis 'exorbitant hoog'. 'We moeten het niet groter maken dan het is. Hij was geen spin in het web.' Volgens de advocaat was zijn cliënt geen echte hacker en was het 'kinderlijk eenvoudig om bots te bestellen'. De advocaat vroeg de rechter dan ook een voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf op te leggen.

Wat de straf van de man uit Boskoop wordt, maakt de rechter op 19 september bekend.