‘Onaanvaardbaar’ wat in Benthuizen is gebeurd met oud & nieuw: ‘Iets minder grimmig in Rode Dorp’

Foto: Studio Alphen

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Speeltuin Emmaplaats aan de Christinastraat in Benthuizen is de plek in de gemeente Alphen aan den Rijn waar de politie is bekogeld met zwaar vuurwerk tijdens oud & nieuw.

'Onaanvaardbaar en onacceptabel. Hier moet je heel hard tegen optreden', reageert burgemeester Liesbeth Spies. 'Gelukkig raakte niemand gewond. Het is de enige aanhouding die in onze gemeente verricht is.'

Vorig jaar was het ook raak in Benthuizen. Ook toen werd de politie bekogeld. Deze jaarwisseling is in tegenstelling tot andere jaren geen caravan in brand gestoken.

Rode Dorp

In de Alphense woonwijk Rode Dorp, waar de laatste jaren rellen waren, was het volgens Spies nu 'iets minder grimmig dan vorig jaar'. De burgemeester somt enkele onderdelen uit het actieplan op: 'Wij zijn het hele jaar door in gesprek geweest met ouders en jongeren, hebben activiteiten georganiseerd voor jongeren en een grote schoonmaak gehouden op 30 december waarbij we alles hebben verwijderd dat brandbaar is.' Verder was er cameratoezicht.

Eén keer moest de ME in actie komen, in tegenstelling tot de hele jaarwisseling door vorig jaar. Om een vreugdevuur te blussen. Tot charges kwam het nu niet. 'Vreugdevuren worden op een gegeven moment gevaarlijk. Op de hoek van de Karel Doormanstraat met de Jan Nieuwenhuijzenstraat staan auto's en huizen. Dan kan een vreugdevuur heel veel schade veroorzaken', noemt Spies als reden om de brand te laten uitmaken door de brandweer.

Heeft het plan van aanpak gewerkt? Dat vindt Spies lastig te zeggen. 'Het is niet één maatregel die het verschil maakt. Maar misschien kun je voorzichtig concluderen dat door alle maatregelen bij elkaar op te tellen, dat we met elkaar - samen met de mensen uit het Rode Dorp - een beter verlopen oud & nieuw hebben dan vorig jaar.'

Tussen 31 december 22.00 uur en 1 januari 5.00 uur moest de brandweer dertien keer uitrukken voor container- en kleine afvalbranden. Een jaar eerder waren er negen meldingen. Tijdens de nacht van 2023 op 2024 waren er zeventien jaarwisseling gerelateerde politie-incidenten; drie minder dan het jaar daarvoor.

Lees ook: Politie bekogeld met zwaar vuurwerk, zo is oud & nieuw in gemeente Alphen verlopen

Dronken door voorruit gestapt

Baldadige jongeren hebben voor overlast gezorgd in de Alphense Vliestroom, bij winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn, de Eendenkooi in Kerk en Zanen (Alphen) en bij verschillende bedrijfspanden.

In Boskoop had een man te diep in het glaasje gekeken waardoor hij dronken door het glas van zijn eigen voordeur heen is gestapt.

Lees ook: ME met 10 busjes in Rode Dorp, man gooit kerstbomen naar politie

Kijk hieronder naar onze sfeerreportage over hoe oud & nieuw is gevierd in uitgaansgelegenheden Alle Hens en Schatjes in Alphen aan den Rijn.