Ondanks boosheid wordt bouw nieuw elektriciteitsstation doorgezet

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - De bouw van een nieuw elektriciteitsstation in de Barrepolder in Hazerswoude-Rijndijk wordt doorgezet. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Tijdens een informatieavond, ruim anderhalve maand geleden, was er onder burgers begrip maar ook boosheid over de komst van het elektriciteitsstation.

Steeds meer consumenten en bedrijven schakelen over op elektriciteit. Voor het aansluiten van nieuwe bedrijven en woonwijken, én de vraag van de al bestaande bedrijven en woonwijken op het elektriciteitsnetwerk, zijn nieuwe transformatorstations noodzakelijk.

Netbeheerders TenneT en Liander hebben aangegeven dat onze regio inmiddels op 'code oranje' staat. Dat betekent dat nieuwe woonwijken nu nog aangesloten kunnen worden, maar als er geen nieuw 150/50kV-transformatorstation gebouwd wordt in 2025 of 2026, dat dan 'code rood' dreigt en dat aansluiten niet meer mogelijk is.

Het elektriciteitsstation krijgt een oppervlakte van ongeveer zes hectare en wordt daarmee het grootste in Holland-Rijnland, waar dertien gemeenten uit de regio's Alphen aan den Rijn, Leiden en Bollenstreek zich in hebben verenigd. De gebouwen worden maximaal twaalf meter hoog, de zogeheten bliksemspitsen (een soort antennes ter bescherming voor inslag) hoogstens 24 meter. De gemeenteraad moet nog wel instemmen.

Voor de Barrepolder als locatie voor het nieuwe elektriciteitsstation is gekozen vanwege de ligging. De Barrepolder ligt zo ver mogelijk van de huizen aan de Rijndijk, de Barrepolder al een potentieel bedrijventerreingebied vanwege de infrastructuur voor de nabijgelegen bierbrouwerij van Heineken in Zoeterwoude-Rijndijk en de Barrepolder heeft een gunstige ligging heeft voor ondergrondse kabels. Een consequentie is wel dat er gebouwd moet worden in de beschermde zogeheten molenbiotoop van de Barrepolder, waar bijvoorbeeld een maximale bouwhoogte geldt van drieënhalve meter.

'Door Qirion (adviseur van TenneT en Liander) zijn verschillende varianten om het station anders en buiten de molenbiotoop te positioneren beschouwd. De mogelijkheden om het station te verschuiven binnen het zuidoostelijke deel van de Barrepolder zijn beperkt tot enkele meters', legt de gemeente Alphen uit. 'Het station volledig buiten de molenbiotoop realiseren is op deze locatie niet mogelijk vanwege technische en omgevingsaspecten.' De eigenaar van de Groenendijksemolen gaat financieel gecompenseerd worden voor het aantasten van de molenbiotoop.

Lees ook: Begrip én boosheid over komst elektriciteitsstation: 'Burger wordt belazerd'

Hieronder is het radio-interview met Gerard van As (Nieuw Elan), wethouder ruimtelijke ordening, te beluisteren.