Zoektocht naar meer sportaccommodaties: ‘Nog steeds zeven sporthallen tekort’

Rijnstreekhal Foto: Studio Alphen
De Dillenburg Foto: Google Maps

ALPHEN AAN DEN RIJN – Vanwege de grote behoefte aan ruimte om binnen te sporten, overweegt de gemeente een nieuwe sportaccommodatie aan de Dillenburg. Het college start een haalbaarheidsonderzoek naar een sporthal op deze locatie.

‘We hopen een grote stap te zetten om het gebrek aan ruimte op te lossen. We komen nog steeds zeven sporthallen tekort, dat heb je niet zomaar opgelost’, zegt wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan).

Op dit moment zijn DOS Sporthome en de Rijnstreekhal aan de Dillenburg gevestigd. De Rijnstreekhal is echter aan het einde van zijn levensduur en zou eigenlijk binnenkort worden gesloopt. 

Onderwijs en verenigingen

De gemeente Alphen aan den Rijn wil met een haalbaarheidsonderzoek de financiële mogelijkheden in kaart brengen. ‘We hebben ruimte tekort in het kader van onderwijs, maar ook voor verenigingen’, vertelt Schotanus.

‘Eerder hebben we in 2020 al de mogelijkheden voor een nieuwe sportaccommodatie onderzocht op sportpark De Bijlen.’ Toen bleek dat Alphen volgens de landelijke normen fors zaalcapaciteit tekort komt.

Vanwege het nieuwe onderzoek naar de locatie aan de Dillenburg wordt het onderzoek naar een multifunctionele sportaccommodatie (MFS) in de Bijlen afgeschaald. ‘We gaan voor twee sporthallen met zes zalen in plaats van een multifunctioneel gebouw’, legt de wethouder uit. ‘We gaan onderzoeken welke ontwikkeling we aan de Dillenburg kunnen realiseren.’

Sportpark De Bijlen Foto: Google Maps

Rijnstreekhal blijft langer open

Het nieuwe onderzoek betekent dat de Rijnstreekhal voorlopig open moet blijven. Terwijl in 2019 werd gezegd dat de hal maximaal nog vijf jaar open zou blijven. ‘We hebben tijd nodig om de nieuwbouw te ontwikkelen en te bouwen, daarom moet de Rijnstreekhal open blijven. We kunnen niet zomaar een sporthal uit het aanbod halen, want dan krijgen we problemen met verenigingen. De hal heeft wel een renovatie nodig’, aldus Schotanus.

Wethouder Gerard van As vult hem aan. ‘De woningbouw in de Dillenburg is nog in ontwikkeling, dus nu cijfers noemen is koffiedik kijken. Binnenstedelijk is er behoorlijk wat ruimte. De Diamantstraat, Rijnhaven en dus ook Dillenburg worden onder handen genomen en opgeknapt. Alphen ligt in Nederland aan kop in mogelijkheden voor inbreiding, de bouw binnen de stad. Niet de uitbreiding, daar komen we nog tekort.’

Binnenstedelijke bouw loopt echter vaak vertraging op volgens Van As. ‘Bij dit soort projecten lopen we vertraging op bij de Raad van State, Liander met het energienetwerkbeheer en zelfs een waterleiding aanleggen zorgt voor problemen bij kleinere bouwprojecten.'

Lees ook: Van As over Jaarmarkt: ‘Wij zijn geen pinautomaat, maar willen helpen om het mogelijk te maken’