Oneindig veel ‘groene biljartlakens’ van gras in Groene Hart, is dat wel natuur?

Foto: Omroep West

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Groene Hart kenmerkt zich door uitgestrekte veenweidegebieden met weilanden vol gras, zover het oog reikt. Voor velen is dat Nationaal Landschap in het hart van het land een onmisbaar stuk natuur. Maar welke natuurwaarde hebben die groene biljartlakens, bijvoorbeeld voor de weidevogelstand?

In het tweede deel van de documentaireserie Het Groene Hart - Het begeerde land gaat programmamaker Erik Kooyman onder andere op pad met de Vogelwerkgroep Koudekerk/Hazerswoude. Die werkgroep houdt zich onder andere bezig met het monitoren van vogels in de regio. 'Er zijn maar heel weinig mensen die zich echt beseffen hoe weinig natuur er nog in die polders aanwezig is', zegt vogelaar Johan van der Haven, verwijzend naar de weilanden vol gras.

Dat uitgestrekte groen levert weinig op voor vogels, of beter gezegd: voor insecten. 'Juist kleine insecten, die jonge weidevogels eten, die vinden ze daar niet. Daar heb je bijvoorbeeld kruiden nodig', legt Van der Haven uit. 'En dat gras dat groeit zo verschrikkelijk fantastisch goed. Ja, fantastisch goed voor de boeren en de koeien. Dat het heel dicht op elkaar zit. Het is een soort oerwoud voor zo'n kuiken waar die ook niet doorheen kan bewegen.'

De Wilck

Het door agrariërs veelgebruikte Engelse raaigras heeft een hoge voedingswaarde. Effectief voor de koeien en dus ook voor de boeren die een hogere melkopbrengst voor elkaar krijgen. In het 120 hectare grote natuurgebied De Wilck, boven Hazerswoude-Dorp, gaat het volgens de vogelaars een stuk beter. Daar minder ruimte voor de groene biljartlakens van gras en meer voor soorten als de rode zuring. 'Het zijn wel twee extremen naast elkaar, maar dan kun je wel goed zien wat het probleem is in het reguliere boerenland', aldus Van der Haven.

Toch denkt Van der Haven dat het anders kan, ook in gebieden waar agrariërs actief zijn. 'Ik denk dat de overheid nu ook wil en dat ze ook bereid zijn om daar de portemonnee voor te trekken. Om ervoor te zorgen dat die boeren op een manier gaan boeren zodat er ook ruimte is voor weidevogels en natuur, maar dat die boer ook een goede boterham kan verdienen', aldus de vogelaar. 'Maar dat hele extreme gaat niet samen als je weidevogels wilt behouden.'

Lees ook: Is nieuw stikstofbeleid einde voor huidige boeren in Groene Hart? ‘Die onzekerheid is niet leuk’

De documentaireserie wordt van maandagavond tot en met zaterdagochtend uitgezonden op televisie bij Studio Alphen, direct na de reguliere televisieprogrammering. Het tweede deel is ook hieronder te bekijken.