Ontbijten tussen de koeien: ‘Ze zien ze af en toe poepen, dat vinden ze heel interessant’

Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)
Foto: John Wiersma (Jovimedia.nl)

ZWAMMERDAM - Uitgebreid ontbijten met tientallen loeiende en poepende koeien op de achtergrond. Leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool Oranje Nassau uit Zwammerdam deden het woensdagochtend, in het kader van het Nationaal Schoolontbijt.

In een soort skybox bovenin de koeienstal van melkveebedrijf De Witte Gravin eten de kinderen hun buik rond. 'Ik zie dat ze ervan genieten. Ik schrik ervan hoeveel ze eten, maar ja, ze zijn nog in de groei', vertelt de boer aan een verslaggever van mediapartner Omroep West. Onder het motto 'meer weten over je eten' krijgen de kinderen na het ontbijt ook een rondleiding over het melkveebedrijf.

'Dan weet je hoe ze leven en dan eet je gewoon wat zij hebben gemaakt', zegt een van de basisschoolleerlingen. 'We zitten hier naast de koeien, we hebben er zicht op. We ruiken ze niet, want ze zitten achter glas. Ze zien ze af en toe gewoon poepen en dat vinden ze wel heel interessant', legt de boer uit.

'Ontbijten is wel belangrijk'

De meeste kinderen zien het nut van een goed ontbijt in. 'Ontbijten is wel belangrijk, goede start van de dag. Lekker bakkie koffie erbij, dan ben je lekker wakker', zegt één van hen. Op de vraag van de verslaggever of hij al koffie drinkt, reageert de jongen opgewekt: 'Ja, ik heb er vanochtend thuis een op en nu heb ik er hier ook een op.'