Gepubliceerd op 01 Augustus 2019 om 16.26 uur

Ontwerp nieuw wijkcentrum Molukse wijk gepresenteerd

ALPHEN AAN DEN RIJN - Vlak na de zomervakantie wordt begonnen met de bouw van het nieuwe wijkcentrum in de Molukse wijk in Alphen aan den Rijn. In de zomervakantie van 2020 staat de opening gepland. 'Dat is voor ons een heel belangrijk moment omdat de Molukkers in 1965 in Alphen zijn komen wonen', legt Cobez Dias, voorzitter van Kaju Putih, uit.

Al bijna twintig jaar strijdt de Molukse gemeenschap voor een nieuw ontmoetingscentrum. De stichting is met name GroenLinks en RijnGouweLokaal dankbaar voor hun volhardendheid, die er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat er voldoende politieke draagvlak kwam voor de nieuwbouw. De gemeente Alphen trekt bijna 1,2 miljoen euro uit voor de nieuwbouw.

'Warme huiskamer van de wijk'

Toch ging het niet zonder slag of stoot. Wethouder Kees van Velzen (CDA) moest terug naar de gemeenteraad voor extra geld, omdat de plannen niet binnen het budget pasten. 'Ik ben dan ook heel blij dat het gelukt is binnen het huidige budget. Het is een afsluiting van een lange tijd en er komt een heel modern wijkcentrum', aldus Van Velzen.

Nu de aanbesteding is afgerond, is het zeker dat de bouw doorgaat. Wel hebben Kaju Putih en de architect voor ongeveer 350.000 euro aan wensen moeten inleveren. 'Er komen dubbel openslaande deuren in plaats van valpuien', noemt Joost Voortman (Bloemen Architecten) als voorbeeld om tot binnen het budget te blijven. Het gebouw wordt energieneutraal en gasloos.

'Het nieuwe wijkcentrum wordt de warme huiskamer van de wijk, een multifunctioneel centrum voor de hele wijk', kondigt Johan Litaay, die zich sinds 2001 inzet voor de nieuwbouwwens, aan. 'De opluchting dat het gelukt is, is heel groot. Iedereen draagt zijn steentje bij, dan kun je hele grote resultaten boeken. Dit is heel belangrijk voor de wijk.'

Extra parkeerplaatsen

De zeven parkeerplekken langs de straat bij het huidige wijkcentrum van Kaju Putih verdwijnen. Bij snackbar De Haven wordt een parkeerterrein aangelegd met plek voor 22 auto's. 'Dat moet de parkeerdruk doen afnemen', voorspelt Van Velzen.

Het huidige onderkomen aan de Dennenlaan wordt binnenkort gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw. Een tijdelijk onderkomen om de bouwperiode te overbruggen heeft Kaju Putih nog niet. 'Ik verwacht daar over een maand duidelijkheid over', aldus Dias.

Hieronder kun je het radio-interview met Cobez Dias en Johan Litaay van Kaju Putih beluisteren.
advertentie
.
advertentie