Ook Alphen wil meer geld voor jeugdzorg, tekort is 1 à 2 miljoen euro

Foto: Ron Hoenson (Holland-Pictures.com)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - 1 à 2 miljoen euro komt de gemeente Alphen aan den Rijn tekort voor jeugdzorg. Dat zegt wethouder Han de Jager (CDA). Komende donderdag is er een grote vergadering waar de veertig grootste gemeenten in Nederland (G40) met het Rijk in gesprek gaan over de tekorten in de jeugdzorg.

Gemeenten in Nederland komen bij elkaar opgeteld ongeveer 1 miljard euro tekort voor jeugdzorg. Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een brandbrief gestuurd aan het kabinet. Er moet extra geld komen. 'Ik denk dat er wel iets gaat gebeuren. Zo'n massale noodkreet kan niet ongehoord blijven', voorspelt De Jager. Maar waar komt dat geld vandaan? 'Ik vrees uit een ander potje dat nu bestemd is voor gemeenten. Zo wordt het een sigaar uit eigen doos.'

De tekorten in Alphen zijn beperkt ten opzichte van andere gemeenten in Nederland. Alleen op de woonplekken moet Alphen flink geld toeleggen. De stijging van het aantal kinderen dat gebruik maakt van jeugdzorg, is volgens De Jager beperkt gebleven in Alphen.