Open Monumentendag staat voor de deur: thema is ‘Levend erfgoed’

Foto: Molenviergang Aarlanderveen (John Wiersma)

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Monumentale panden in de regio openen 9 september hun deuren tijdens de landelijke Open Monumentendag. Het is de 37e editie van het evenement en het thema is dit jaar 'Levend erfgoed'.

Naast de openstelling worden er ook activiteiten georganiseerd, zoals een speciale fietstocht langs monumenten en het slotconcert in de Adventskerk. 

Twintig jaar geleden werd het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Erfgoed gesloten, vandaar het gekozen thema. Levend erfgoed staat voor culturele gebruiken, tradities en ambtelijke vaardigheden die mensen vanuit huis hebben meegekregen en doorgegeven.

Deze ambachten, feesten en rituelen vonden altijd plaats bij bebouwing. Al deze molens, kerken, tuinen en stations zijn te aanschouwen tijdens de Open Monumentendag.

Aftrap

In aanloop naar de Open Monumentendag verrichtte wethouder Anouk Noordermeer donderdagmiddag 31 augustus de openingshandeling in het Archeologiehuis van Museumpark Archeon. 

In de Advenstkerk zijn specifieke voorstellingen voor scholen tijdens de Klassendag op 7 en 8 september.

Openstelling

Op zaterdag 9 september openen de deuren van de meeste monumenten om 10.00 uur, de eindtijd varieert per locatie. In de acht Alphense kernen zijn in totaal vijftig monumenten te bekijken.

Van het voormalige raadhuis in Benthuizen, tot de Molenviergang in Aarlanderveen en het Joodse washuisje in Alphen aan den Rijn. Een overzicht van alle openstellingen is hier te vinden in het programmaboekje. 

Fietstocht

CAS Alphen organiseert die dag een fietstocht langs diverse locaties. 'We bekijken verschillende getransformeerde gebouwen, bezoeken levendige plekken en bekijken gebouwen die grote impact hebben gehad op de levens van veel Alphenaren', aldus de organisatie.

Locaties die aangedaan worden zijn het Bospark, langs de Baronie en Rijnhaven, door het Rooie Dorp en het Visserpark. 'Zoals je van ons gewend bent doen we dat in rustig tempo, met veel toelichting en ruimte voor spontane ontmoetingen of inzichten.' 

Deze fietstocht start zaterdag 9 september om 10.00 uur vanaf de kinderboerderij in het Bospark in Alphen aan den Rijn. De fietstocht eindigt om 12.00 uur in het Visserpark. Aanmelden vooraf is niet nodig en deelname is gratis. 

Nationale Orgeldag

Tegelijkertijd met de Open Monumentendag valt altijd de Nationale Orgeldag, dit keer voor de 22e keer georganiseerd. Omdat er deze dag toch al veel kerken geopend zijn, worden ook de orgels in het zonnetje gezet.

Afsluitend vindt traditiegetrouw het slotconcert plaats in de Alphense Adventskerk, op het Steinmeyer-orgel uit 1922 door stadsorganist Simon Stelling. 

Dit jaar is het slotconcert een familievoorstelling over het Carnaval der dieren, gecomponeerd door Camille Saint Saëns. Andere deelnemers zijn ook Aubrey Snell (saxofoon en spel) en Theo en Hester de With (spel). Zij brengen de dieren vanaf 16.00 uur tot leven. Het concert is gratis te bezoeken.