Opening Buurtsportvereniging Kerk en Zanen valt in het water: ‘Sommigen hebben duwtje in rug nodig’

Foto: Alphen Vitaal

ALPHEN AAN DEN RIJN – Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling met de komst van de Buurtsportvereniging in de Alphense wijk Kerk en Zanen. Stichting Alphen Vitaal is de aanjager geweest bij het project. De opening viel op woensdag 3 juli echter in het water vanwege de hevige regenval. Daardoor ging de opening niet door en wordt later een nieuwe datum geprikt.

Een droom van de stichting Alphen Vitaal is dat alle inwoners van Alphen aan den Rijn fysiek en mentaal vitaal zijn. Met de buurtsportvereniging moet dat doel weer een stapje dichterbij komen. ‘Het is eigenlijk een soort wijkcentrum, maar dan in de open lucht. ‘We willen dit voor en met de buurtbewoners gaan doen’, vertelt Arjan Wille, directeur van Alphen Vitaal, in De Ochtendshow van Studio Alphen.

‘In de wijk Kerk en Zanen hebben we het mooie Europapark met veel sportfaciliteiten waar iedereen naartoe kan gaan. We merken echter dat sommigen een duwtje in de rug nodig hebben’, legt Wille uit. ‘Zo’n buurtsportvereniging wordt een community en platform waar we alles verzamelen wat er al gebeurd. We gaan kijken wat we nog toe kunnen voegen zodat er voor jong en oud van alles te doen is in de week.’

Wijze lessen geleerd in Alphen-Noord

Vorig jaar werd er al een buurtsportvereniging gestart in de wijk Alphen-Noord bij de Diamantstraat. ‘We hebben daar wijze lessen van geleerd en dat hopen we door te trekken in Kerk en Zanen’, zegt de directeur van de Alphense stichting hoopvol. ‘We hebben er heel veel zin in. Er zijn al een aantal mooie voorbeelden in gemeenten om ons heen.’

Er worden nu al verschillende dingen georganiseerd in Kerk en Zanen. ‘Zo zijn er bootcamp-clubjes en een grote skate-community. De buurtsportcoaches gaan daar ook zelf activiteiten organiseren’, verklaart Wille. ‘De buurtsportvereniging moet echt een paraplu worden voor alle activiteiten die in de wijk gebeuren.’

De stichting is in gesprek om een vitality club te beginnen. ‘Dat is eigenlijk bewegen voor volwassenen van 50-plus, om daar onder begeleiding aan de slag te gaan. Naar verloop van tijd gaan we dat overdragen aan mensen binnen de groep, zodat ze zelfsturend worden. Het is een mooi concept dat landelijk aanslaat, dus we hopen dat in Kerk en Zanen ook van de grond te trekken’, zegt Wille ambitieus.

Laagdrempeliger sportaanbod dichterbij huis

Ondertussen is de stichting druk bezig met het lobbyen voor de buurtsportvereniging. ‘We zetten verschillende middelen in om mensen te bereiken. Van social media-kanalen tot onze website en we gaan advertenties plaatsen. We hebben ook volop geflyerd en dat zullen we blijven doen’, somt Wille op.

Het doel is om een groep mensen te bereiken die buiten de boot valt. ‘We hopen een doelgroep te bereiken voor wie de gang naar een sportvereniging misschien niet een logische stap is. Door verschillende redenen, zoals een beperking of financiële problemen. We willen een laagdrempeliger sportaanbod aanbieden dichterbij huis’, besluit Wille.

Lees ook: Alphense squashvereniging naar nieuwe locatie op sportpark in Kerk en Zanen

Hieronder is het interview met ArJan Wille te beluisteren. De Ochtendshow wordt elke werkdag van 7.00 tot 10.00 uur op de radio uitgezonden door Studio Alphen.