Opgepakte Alphenaren blijken coronacritici van BPOC: verdacht van oplichting en witwassen

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het gezin uit Alphen aan den Rijn dat dinsdag is opgepakt vanwege verduistering, oplichting en witwassen, zou betrokken zijn geweest bij het zogenoemde Buitenparlementair Onderzoeks Comite (BPOC). Dat meldt de NOS. Het collectief deed zich voor als kritische onderzoekers van het coronabeleid en zou tijdens de coronacrisis donateurs hebben opgelicht.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de namen van de verdachten niet bevestigen aan de NOS. Maar de woonplaats Alphen aan den Rijn en de leeftijden van de verdachten komen overeen met de BPOC-leden, die samen een gezin vormen. 'BPOC deed naar eigen zeggen onderzoek naar de overheid en stelde daarover rapporten op die te koop werden aangeboden. Ook konden mensen donaties sturen naar de stichting voor dat onderzoek', schrijft de NOS.

De 58-jarige man en zijn 30-jarige dochter hebben allebei een bestuursfunctie bij de stichting BPOC, die zij zelf hebben opgericht. Het geld dat donateurs aan de stichting schonken, zouden zij volgens het OM voor privédoeleinden hebben gebruikt. Daar zou ook de 55-jarige echtgenote van de man bij betrokken zijn.

Het OM kan momenteel nog weinig zeggen over de zaak. Zo is nog niet bekend gemaakt om hoeveel geld het gaat. Het drietal zit nog vast en moet zich later voor de rechter verantwoorden.

Lees ook: Gezin uit Alphen aan den Rijn opgepakt voor stelen gedoneerd geld