Orgel Adventskerk in de steigers voor laatste deel restauratie

Foto: Vrienden van de Adventskerk

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het grote Steinmeyer-orgel in de Adventskerk staat in de steigers voor de laatste fase van de grondige restauratie. Als alles volgens planning verloopt is het orgel uit 1922 in oktober weer te gebruiken.

Sinds januari van dit jaar wordt het reusachtige instrument gerestaureerd door orgelbouwer Elbertse uit Soest. 'Op woensdag is in de kerk een steiger geplaatst om de kostbare tinnen frontpijpen te kunnen uitnemen en restaureren', zegt stadsorganist Simon Stelling. 'Daarna zal het pijpwerk, waarvan een groot gedeelte zich nog in de werkplaats in Soest bevindt, teruggeplaatst worden.' De steiger blijft zo'n vier weken in de kerk staan, de reguliere kerkdiensten kunnen gewoon plaatsvinden.

Na de intonatie en stemming van het orgel, medio september, zal Stelling het orgel gaan inspelen om te ervaren of alles goed werkt. 'Vervolgens zal professor Hans Fidom, hoogleraar orgelkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, samen met Stelling de eindkeuring uitvoeren', meldt Stichting Vrienden van de Adventskerk. De stichting bereidt een feestelijk programma voor, om het opnieuw in gebruik nemen van het orgel te vieren.

Vol op het orgel

In januari zond Studio Alphen de documentaire 'Vol op het orgel' uit op televisie. Daarin wordt teruggeblikt op de geschiedenis van het bijna 100 jaar oude orgel en vertelt stadsorganist Stelling wat er zo bijzonder is aan het gigantische instrument. De documentaire is hieronder te bekijken.