Piepklein dorp met maar één straat heeft wereldkampioenen touwtrekken

Foto: Omroep West

KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Het piepkleine dorpje Gelderswoude in de gemeente Zoeterwoude bestaat uit welgeteld één straat, twee fietspaden, 25 huizen, 75 inwoners en één touwtrekvereniging. En laat die nou net tot de absolute wereldtop behoren. Komende woensdag zijn ze te bewonderen in Koudekerk aan den Rijn tijdens touwtrekken, op de vooravond van de Trekkertrek Familiedag.

Het begon allemaal veertig jaar geleden, toen een groepje boeren met te veel tijd een touwtrekvereniging begon: TTV Gelderswoude. Sindsdien is het stokje - of beter gezegd: touwtje - aan een nieuwe generatie touwtrekkers overgedragen. En die blijken er heel wat van te kunnen. Maak kennis met zussen Trude (26) en Gera (24) Zonneveld, de tweede generatie Gelderswoudse touwtrekkers én wereldkampioenen.

Studio Alphen doet zaterdag live verslag van Trekkertrek. Het jaarlijkse spektakel in Koudekerk aan den Rijn wordt rechtstreeks uitgezonden op televisie en YouTube. Ook is er een speciaal radioprogramma. Alle uitzendingen beginnen om 14.00 uur.

Vorig jaar september werden de zussen en hun team de grote winnaar op het wereldkampioenschap in Holten in Overijssel. Dit jaar zijn ze van plan hun titel de verdedigen tijdens het komende wereldkampioenschap in het Zwitserse Sursee. En daar komt nog flink wat bij kijken.

Pijnlijke uurtjes trainen zijn het allemaal waard

'Veel techniek, tactiek, kracht en uithoudingsvermogen', legt oudere zus Trude uit. Maar ook: afvallen of juist aankomen, want gewichtsklasses zijn een belangrijk onderdeel van de touwtreksport. 'Je zorgt met elkaar dat je op gewicht bent, en je spreekt ruim van tevoren af welk gewicht je wilt halen. Je evalueert dat ook tussendoor.'

Al die training en het rigoureuze weightwatchen gaat de vrouwen van TTV Gelderswoude niet in de koude kleren zitten. 'Het kan best pittig zijn', bekent Gera. Maar met de winst in het vizier gaan ze gestaag door met trainen. 'Als je dan zoals afgelopen september wereldkampioen mag worden, zijn die pijnlijke uurtjes trainen en slechte wedstrijden het allemaal waard.'

Lees ook: Marco 'Ik weet nu dat er een engelbewaarder bestaat' Schuitmaker komt zingen