Pieter stalkt en bedreigt deelneemster Expeditie Robinson: ‘Leven nog dagelijks een hel’

Foto: ANP

ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Dit is gruwelijk, het zijn hele nare feiten.' Het Openbaar Ministerie (OM) heeft geen goed woord over voor de handelswijze van Pieter C. uit Alphen aan den Rijn. De 25-jarige man voelde zich twee jaar geleden op school zo buitengesloten dat hij volgens het OM een doodsbedreiging stuurde aan een klasgenootje. Daarnaast zou hij een deelneemster van Expeditie Robinson hebben gestalkt. C. is geschrokken: 'Ik zal het nooit meer doen.'

Pieter C. lijdt aan een vorm van autisme en voelt zich in 2021 genegeerd door een klasgenootje, als zij hem niet toelaat tot Instagram. 'Waarom volg je de andere klasgenoten wel en mij niet', vertelt de verdachte vrijdag in de rechtbank. 'Dat voelde als een pestkop.' Daarna stuurt C. haar berichten, die volgens het Openbaar Ministerie steeds heftiger worden. Tot aan een doodsbedreiging toe.

Teksten als 'denk maar niet dat je verstoppertje kunt spelen', tot aan 'opletten en achterom kijken', gaan volgens het OM rond. En 'ik ga je serieus dood maken'. Deze berichten hebben veel impact op het slachtoffer, blijkt uit een verklaring die wordt voorgelezen.

'Leven is nog dagelijks een hel'

Het klasgenootje uit Alphen aan den Rijn krijgt de doodsbedreiging op 5 mei, nota bene de verjaardag van haar oma. Ze is nog altijd angstig en durft niet meer alleen over straat. Ze doet alles op slot, slaapt met een stok naast haar bed en heeft overal camera's in huis. 'Ik gun dit niemand', schrijft ze.

Als het slachtoffer aangifte doet, ontdekt de politie dat de verdachte ook Sterrin Smalbrugge, deelneemster aan Expeditie Robinson, belaagt. Hij komt naar de tv-opname van de finale in Amsterdam. Zij wil ook niets van hem weten, en ontvangt vervolgens berichten als 'ik steek een mes in je vagina, knip je vingers weg'. C. achterhaalt volgens het OM zelfs haar adres in Spanje. De deelneemster gaat in therapie. 'Mijn leven is nog dagelijks een hel', klinkt het in de rechtbank.

'Het zijn hele nare feiten'

Als de rechter vraagt waarom C. dit soort extreme teksten stuurt, antwoordt hij dat het een 'kwajongensstreek' is. Maar de officier van justitie vindt dat er toch meer aan de hand is. 'Dit is gruwelijk, het zijn hele nare feiten.' De verdachte heeft volgens het OM bewust via allerlei nep-accounts de vrouwen achtervolgd. 'De slachtoffers is hun vrijheid ontnomen.' De doodsbedreigingen neemt de aanklager extra hoog op.

Tegen Pieter C. wordt 240 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Daarmee houdt het OM rekening met het feit dat de verdachte aan een autistische stoornis lijdt, behandeld wordt en begeleid woont. Verder zet het OM in op een contactverbod van vijf jaar en toezicht van de reclassering, om te voorkomen dat C. in herhaling valt.

Stalking? Nee

Volgens de advocaat van de verdachte laat deze zaak zien welke ellende wordt veroorzaakt door sociale media. 'Hij heeft niet nagedacht over de gevolgen van zijn berichten', klinkt het en vraagt vrijspraak voor belaging van de Alphense vrouw. Het contact is volgens de raadsman niet dagelijks, soms zitten er maanden tussen. Het zijn volgens hem soms 'keurige' teksten geweest. 'Waarom doe je zo afstandelijk, we zaten samen in de klas.' 'Het is kinderlijk gedrag, naïef gedrag. Maar is het stalking? Nee', verdedigt de advocaat.

Dat staat los van de bedreigingen. Die worden door de verdediging erkend. De advocaat acht dat ook het belagen van Sterrin Smalbrugge geen stalking is. De berichten zouden alleen maar belangstellend zijn geweest. De verdachte zat in de coronaperiode thuis en zocht daarom de sociale media op, stelt de raadsman.

Opnieuw spijt

Pieter C. betuigt opnieuw spijt en zegt zich diep vergist te hebben in de impact op de slachtoffers. 'Ik zal het nooit meer doen', belooft hij. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.