Plan voor nieuwe woonwijk oostkant Koudekerk, inclusief verhuizing voetbal- en tennisclub

Foto: Gemeente Alphen aan den Rijn

KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Voetbalvereniging Koudekerk en tennisvereniging Artesia moeten mogelijk verhuizen naar een nieuwe locatie om plaats te maken voor woningbouw. Nu woonwijk Rijnpark niet gebouwd kan worden, heeft woningbouwwethouder Gerard van As (Nieuw Elan) op het oog om aan de rand van Koudekerk aan den Rijn te bouwen.

Als dat woningbouwplan doorgaat, moeten beide sportclubs verplaatst worden naar een andere plek. De rand van bedrijventerrein Hoogewaard wordt als optie aangedragen door Van As.

Verhuizen is alleen mogelijk als beide aan de Gruttolaan gevestigde verenigingen willen meewerken, stelt de wethouder. In een eerste schriftelijke reactie laten de verenigingsbesturen gezamenlijk weten daartoe bereid te zijn, maar wel onder de voorwaarde dat de faciliteiten 'er niet minder op worden'.

Rust Roest en ijsbaan

Ook op Rust Roest wil de gemeente een beroep doen. De caravanstalling aan de Hoogewaard wordt gevraagd om een aantal loodsen af te stoten als het woningbouwplan doorgaat.

Wethouder Van As ziet het verder wel zitten om te bouwen op het weiland waar 's winters de natuurijsbaan dicht kan vriezen.

Hoe ziet het plan eruit?

Oog van Koudekerk is de polder ten noorden van bedrijven als Latexfalt en RECO en grenst aan de huidige oostkant van het dorp. Voor het overgrote deel worden eengezinswoningen gebouwd, maar er komt ook een aantal appartementen. Tenminste 25 procent van de nieuwe huizen is bestemd voor de sociale sector, 10 procent voor het middensegment.

In het plan worden op de plek van de sportvelden rijtjeshuizen gebouwd, iedere laan in zijn eigen stijl. De woningen op de plek van de ijsbaan moeten een hof creëren. Verder de polder in, bij de Dwarswetering, komen huizen omgeven door water en appartementen in de vorm van een burcht. Langs de Reigerlaan staan (half)vrijstaande woningen ingetekend.

Lees ook: Streep door Rijnpark, Koudekerk zet hoop op nieuw plan in 2021: 'Wij wachten al 16 jaar'