Podcastserie Opsporing Verzocht over onopgeloste moord op Hans Schonewille

AARLANDERVEEN - Het televisieprogramma Opsporing Verzocht komt met een zesdelige podcastserie over de moord op Hans 'De Indiaan' Schonewille. De 47-jarige Leidenaar werd op 11 juni 1999 dood gevonden op een parkeerplaats bij Aarlanderveen. Hij was doodgeschoten.

De politie heeft de moordzaak nooit kunnen oplossen. In 2017 kreeg 'de moord op de indiaan' een plek op de coldcasekalender. Deze kalender met tientallen onopgeloste moordzaken, ook wel cold cases genoemd, werd uitgedeeld in alle Nederlandse gevangenissen, in de hoop dat gedetineerden meer weten en gaan praten. Over de moord op Schonewille kwamen tips binnen, waarop de politie besloot om het onderzoek te heropenen.

Met de campagne 'Het is nooit te laat om te praten' brengt de politie onopgeloste zaken onder de aandacht bij het grote publiek. In de campagne doet de politie een dringend beroep op mensen die over informatie beschikken over een cold case. Politieonderzoek wijst uit dat daders van levensdelicten vaak in hun omgeving vertellen wat zij hebben gedaan.

'Meer dan alleen een crimineel'

'Het is een hele interessante zaak over een man met een bijzonder verhaal', zegt podcastmaker Lammert de Bruin. 'Het leven van Hans Schonewille zou zo uit een spannend jongensboek kunnen komen. Hij begaf zich in verkeerde kringen en handelde in schimmige zaakjes. Toch was hij meer dan alleen een crimineel. Na zijn dood bleef zijn familie dan ook achter met een heleboel onbeantwoorde vragen. Hopelijk kunnen we met de podcast bijdragen aan het oplossen van deze zaak.'

Nabestaanden van Hans Schonewille worstelen nog dagelijks met de onzekerheid over wat hem precies is overkomen, waarom en wie daarvoor verantwoordelijk is of zijn. In de podcastserie interviewt De Bruin, samen met Babs Assink, nabestaanden en politiemensen die de afgelopen jaren aan het onderzoek hebben gewerkt. Hans Schonewille, een bekend persoon in de Leidse horeca, heeft een vrouw en meerdere kinderen nagelaten.

30.000 euro

Het coldcaseteam van de politie zegt te hopen dat deze podcastserie mensen met informatie over de zaak over de streep zal trekken om naar de politie te stappen. 'Rechercheurs zijn ervan overtuigd dat meerdere mensen weten wie betrokken is of zijn bij de dood van De Indiaan', schrijft de politie op zijn website. De hoofdofficier van justitie looft een beloning van 30.000 euro uit voor de tip die leidt tot een ontknoping.

Aankomende dinsdag om 20.00 uur staat de eerste aflevering van de wekelijkse podcastserie online. Wil je de uitzending beluisteren? Dat kan door op deze link te klikken. De televisiereportage die Studio Alphen in 2017 maakte over de moordzaak is hieronder te bekijken.