Politie blikt in YouTube-serie terug op Alphense moordzaak

Presentator Tom Verhoeff op de plek waar een deel van het stoffelijk overschot werd aangetroffen Foto: Politie

ALPHEN AAN DEN RIJN – De Politie Eenheid Den Haag blikt zondag bij de start van het tweede seizoen van de YouTube-serie De Blauwe Stoel terug op de moordzaak van de Alphense Gosia. In de serie komen medewerkers van de politie aan het woord die in een blauwe stoel op het voormalig plaats delict vertellen over een spraakmakend incident of onderzoek.

De 32-jarige Gosia Orszulik werd in 2013 vermoord door haar echtgenoot. Haar stoffelijke overschot werd aangetroffen in een koffer in het water naast de Lisserweg in het dorpje Weteringbrug. Op diverse plekken werden ledematen van haar gevonden. In de uitzending vertelt rechercheur Phil Deur over het onderbuikgevoel dat hij en zijn collega's hadden, bij de vermissing van Gosia.

Een bijzondere zaak

'Het was een mogelijke vermissing die uitliep naar een moordonderzoek', vertelt de rechercheur. Gosia werd door haar vriend vermist opgegeven, maar ze was nog getrouwd en lag in scheiding. Toen de politie haar echtgenoot bezocht, bleken haar sleutelbos en ander bewijsmateriaal in zijn auto te liggen. 

Deur: 'Het is een bijzondere zaak, hoewel het niet zo is dat deze zaak mij emotioneel achtervolgt. Je hebt moordzaken waarbij iemand in een opwelling is gewurgd. Maar dat je vervolgens de keuze maakt om met een elektrische kettingzaag aan de slag te gaan, heel bizar.'

Achteraf bleek de echtgenoot van Gosia het huis grondig te hebben schoongemaakt. Met behulp van chemische middelen werd later zichtbaar dat het een 'slagveld' in de badkamer was geweest. 

'Voor het publiek een krantenkop'

De politie zoekt voor de serie naar spraakmakende incidenten. 'Verhalen die voor het publiek een krantenkop zijn geweest of een nieuwsitem die ze is bijgebleven, maar voor collega's een heftige persoonlijke ervaring', vertelt Tom Verhoeff, presentator van de serie.

'We weten dat dit een hele spraakmakende en opzienbaarlijke zaak is geweest waar Alphen veel mee bezig is geweest', zegt Verhoeff. Het leek ons mooi om een uitzending te maken over hoe dat onderzoek is gegaan, hoe ze op het spoor van de man kwamen en hoe vervolgens de lichaamsdelen gevonden werden.'