Poolse spookrijder scheurt met 160 weg: ‘Doodgeschrokken van getrokken wapen agent’

Foto: John van der Tol

ALPHEN AAN DEN RIJN - Tegen een 28-jarige Poolse automobilist is dinsdag 9,5 maand celstraf geëist vanwege een dollemansrit waarbij hij veel te hard reed en een politieagent een stuk mee heeft gesleurd. Hij had drugs gebruikt, had geen rijbewijs en moet in zijn thuisland nog twee jaar zitten. 'Ik hoop niet dat u denkt dat ik een slecht mens ben', zegt hij in zijn laatste woord tijdens de rechtszaak.

Toen de agent zijn dienstwapen op hem richtte, besloot de Poolse D.P. er in zijn BMW opnieuw vandoor te gaan. Met 160 kilometer per uur scheurde hij over de N207 en de N11 tussen Alphen en Boskoop, reed door rood en over de verkeerde weghelft. 

Tegenliggers moesten de berm in rijden om hem te ontwijken. 'Mijn cliënt is zich doodgeschrokken door het getrokken wapen van de agent', zei de advocate van de Poolse man dinsdag bij de Haagse rechtbank. 'Er was sprake van een intimiderende situatie voor hem.'

Spookauto

Op 27 april dit jaar zagen twee agenten de ongeregistreerde BMW, een zogenaamde spookauto, van D.P. voorbij komen, en wilden hem aanhouden. De Pool koos al meteen het hazenpad, maar stopte na enige tijd, nadat hij was gaan slippen met zijn BMW. 

Een van de agenten liep op de auto af en trok de deur open. Plots reed de bestuurder in de achteruit weer weg, en sleurde de agent een stuk mee. Vervolgens dreigde de BMW rechtstreeks op de agent af te rijden. Dat was het moment dat de agent het dienstwapen trok. 'Ik was ervan overtuigd dat de bestuurder anders niet zou stoppen', zei de agent naderhand.

Amfetamine

D.P. week uit met zijn BMW, en ging er weer vandoor, maar kon toch snel aangehouden worden. De Pool bleek onder invloed te zijn van amfetamine en reed ook zonder rijbewijs. 

De officier van justitie hekelde bij de rechtbank dinsdag de wilde rijstijl van de man. 'Inzittenden van de andere auto’s hadden de dood kunnen vinden. Meneer heeft opzettelijk het leven van anderen in levensgevaar gebracht. Het was totaal zinloos wat hij deed.' De aanklaagster eiste tegen de verdachte 9,5 maand cel en een rijverbod voor twee jaar.

Gezocht door Polen

De Poolse man blijkt door de Poolse autoriteiten gezocht te worden. 'Ik wilde wegkomen omdat ik in Polen twee jaar de gevangenis in moet', vertelde hij de rechtbank dinsdag. Hij wilde dat koste wat kost voorkomen omdat de omstandigheden in Poolse gevangenissen voor gedetineerden belabberd zijn, maar wordt waarschijnlijk toch uitgeleverd. 

'Ik hoop niet dat u denkt dat ik een slecht mens ben', zei hij aan het eind van de zitting tegen de rechtbank. Die doet over twee weken uitspraak.