PostNL op st(r)oom: enorme batterij slaat zonne-energie op

Foto: Studio Alphen

ALPHEN AAN DEN RIJN – Het sorteercentrum van PostNL in Alphen aan den Rijn krijgt volgend jaar in januari of februari een nieuw batterijsysteem. Daarmee kan het bedrijf groen opgewekte energie opslaan om op een later moment te kunnen gebruiken.

Het sorteercentrum is daardoor minder afhankelijk van het stroomnet. ‘Door deze samenwerking is er sprake van vrijwel ‘off grid’- functioneren van het hele sorteercentrum’, vertelt Jan Willem de Jong, oprichter van batterijfabrikant iwell.

Filevorming in het elektriciteitsnet

Alphen aan den Rijn is een gebied waar netcongestie de afname van energie en de mogelijkheid om terug te leveren bemoeilijkt. Netcongestie is een soort filevorming in het elektriciteitsnet. Het vindt plaats op het moment dat de vraag en het transport van stroom groter is dan de capaciteit van het netwerk.

Er wordt dus meer gevraagd dan dat het elektriciteitsnetwerk aankan. Daardoor ontstaat filevorming op onze elektriciteitsweg. Dit houdt in dat de maximale hoeveelheid al is bereikt van elektriciteit die per kwartier via het net kan worden verplaatst.

Strijden tegen netcongestie

Om dit probleem op te lossen wordt er bij het sorteercentrum een nieuw batterijsysteem geïnstalleerd. Het systeem bevat een vermogen van 250 kW en een capaciteit van 430 kWh. Er wordt ook een zonne-installatie geplaatst van 795 kWp.

Het batterijsysteem slaat duurzaam opgewekte energie op en ontlast hiermee vooral tijdens piekmomenten het energienet. Met het nieuwe batterijsysteem kan het sorteercentrum buiten het reguliere net om werken. Teruglevering van energie is niet toegestaan in de Alphense vestiging van PostNL. 

‘Het is zonde als een zonnepaneelsysteem niet bruikbaar is, omdat de opgewekte energie nergens naartoe kan’, zegt De Jong. ‘Met ons systeem worden er dus twee vliegen in één klap geslagen.’