Premier Rutte biedt Bar Amsterdam en Schatjes geen perspectief

Foto: NOS

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Nachtclubs en discotheken, zoals Bar Amsterdam en Schatjes in Alphen aan den Rijn, mogen niet vanaf 1 september open. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt op een persconferentie, naast onder meer het zeer, zeer dringende advies om voorlopig geen feestjes en borrels thuis te geven.

Wie toch een verjaardag wil vieren, wordt met klem opgeroepen om maximaal zes mensen (exclusief kinderen tot twaalf jaar) uit te nodigen. Mits iedereen tenminste anderhalve meter afstand kan houden tot elkaar in de woonkamer of de tuin. Aanleiding is de sterk oplopende hoeveelheid coronabesmettingen tijdens privé-aangelegenheden.

Verder wordt het aantal dagen thuisquarantaine bij een coronabesmetting teruggebracht van veertien tot tien dagen en roept de minister-president werkgevers en werknemers op om ook na 1 september - zonder einddatum - zoveel als mogelijk thuis te werken. Er is de regering alles aan gelegen om een tweede intelligente lockdown te voorkomen.

Evenementen

Over de nachtelijke uitgaansgelegenheden was Rutte niet alleen voor de korte termijn pessimistisch, maar ook voor de wat langere periode na 1 september. Een nieuwe streefdatum noemde premier Rutte niet. Datzelfde geldt voor evenementen waar zitten niet verplicht is en geen anderhalve meter afstand gehouden hoeft te worden.