Primeur voor station Boskoop: eerste vernieuwde uitgiftepunt OV-fietsen

BOSKOOP – Bij station Boskoop is het eerste vernieuwde uitgiftepunt voor OV-fietsen geopend. Het is de eerste locatie in de regio waar een nieuw uitgiftepunt is gekomen.

De nieuwe ‘abri’, overdekte ruimte, is afgelopen weekend geopend en is herkenbaar aan het buisframe in de kleuren blauw en geel. Voorheen stonden de fietsen bij sommige stations in kluizen of in een carrousel. De NS gaat meer dan 170 uitgiftepunten van OV-fietsen zonder medewerkers ombouwen tot herkenbare uitgiftepunten.

De aanpassingen moeten ervoor zorgen dat reizigers beter weten waar ze een OV-fiets kunnen halen. Daarnaast moet het makkelijker worden om een OV-fiets te huren of terug te plaatsen. In tegenstelling tot fietsen in een kluis is het bij de nieuwe uitgiftepunten ook sneller zichtbaar of er nog genoeg OV-fietsen zijn. Het meenemen van de fiets is makkelijker dan uit een kluis of carrousel.

Nieuw fietsslot

De OV-fietsen in de vernieuwde uitgiftepunten zijn ook voorzien van een nieuw fietsslot. Gebruikers kunnen het slot openen met de OV-chipkaart. De nieuwe fietspunten kunnen tevens detecteren als de OV-fiets terug is en op slot staat en daardoor wordt de huurperiode afgesloten.

Dit jaar komen ook nog nieuwe uitgiftepunten bij andere stations in Zuid-Holland. Gouda Goverwelle, Leiden De Vink en Sliedrecht worden ook van een nieuw uitgiftepunt voorzien.

Op dit moment biedt de NS in Nederland 21.700 fietsen aan op bijna 300 huurlocaties. Uit onderzoek van de NS blijkt dat de waardering van reizigers toeneemt voor de OV-fiets.