Proef ‘paaltje Jan van Eycklaan’ uitgesteld tot na lockdown

Foto: Studio Alphen

HAZERSWOUDE-DORP - De aangekondigde proef met een vrije doorgang voor auto's in de Jan van Eycklaan in Hazerswoude-Dorp laat voorlopig op zich wachten. Pas na de lockdown wordt de pilot gestart, omdat het beeld anders vertekend kan zijn. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Het was de bedoeling dat de pilot afgelopen maandag, op 1 februari, zou beginnen. Gedurende een halfjaar wil wethouder Kees van Velzen (CDA) van verkeer laten onderzoeken of het openstellen van de Jan van Eycklaan voor verkeer vanuit de Zilverschoon en Pinksterbloem zorgt voor minder verkeersdrukte op het kruispunt Gemeneweg (N209)-Dorpsstraat. Op die manier hebben automobilisten een tweede mogelijkheid om de westkant van Hazerswoude-Dorp te bereiken.

'Buurtbewoners vroegen zich terecht af of het doen van een proef in coronatijd wel zinvol is', zegt Van Velzen nu. 'Als de scholen dicht zijn en er weinig kinderen fietsen en veel mensen thuis werken, als de situatie niet zoals het 'normaal' zou zijn'.

Verdeeldheid

Toch is niet iedereen blij met de pilot. Bewoners van de Zilverschoon, en in mindere mate van de Pinksterbloem, vinden dat het weglaten van het paaltje leidt tot gevaarlijke situaties voor spelende kinderen. Vorig jaar was dat paaltje tijdelijk weggehaald door de gemeente Alphen aan den Rijn vanwege wegwerkzaamheden aan de Dorpsstraat.