Provincie houdt vast aan eenrichtingsverkeer Dorpsstraat en rotondes Gemeneweg

Foto: Studio Alphen

HAZERSWOUDE-DORP - Het plan dat de provincie Zuid-Holland in februari presenteerde voor hoe zij de verkeersproblemen in Hazerswoude-Dorp wil oplossen, wordt doorgezet. Ondanks dat de nodige Hazerswoudenaren en Alphense raadsleden niets in het plan zien, zet de provincie door. 'Het besluit is genomen en wij gaan dat uitvoeren', vertelde een provinciemedewerker woensdagavond aan belangstellenden tijdens een digitale informatiebijeenkomst.

In 2025 moet een rotonde aangelegd zijn op de Gemeneweg (N209) ter hoogte van het fietstunneltje bij de Frans Halsstraat. Van daaruit wordt het verkeer via de Rembrandtlaan het dorp in geleid. Ten noorden van Hazerswoude-Dorp komt ook een rotonde, met een aantakking op de Heerenlaan en Gerelaan richting de Dorpsstraat. De Dorpsstraat wordt eenrichtingsverkeer. De derde en meest zuidelijke rotonde, is al aangelegd.

Krachttermen als 'bezopen', 'krankzinnig' en 'prutswerk' werden gebruikt door buurtbewoners, toen de provincie het plan in februari onthulde. Met name het eenrichtingsverkeer maken van de Dorpsstraat stuit op veel verweer. 'Wij kunnen straks niet meer via het kruispunt gemakkelijk van A naar B. Nee, er komen rotondes en moeten omrijden via het dorp. Waarom moeten wij bloeden voor het verkeer dat uit Zoetermeer en Bleiswijk komt?', sprak een Hazerswoudse. Dat verkeer zorgt dagelijks voor lange files op de provinciale weg.

De informatieavond was bedoeld om betrokkenen bij te praten over de stand van zaken en hen de mogelijkheid te geven om vragen te stellen. Die vragen werden per chat gesteld en worden begin oktober schriftelijk beantwoord via de website van de provincie, omdat vrijwel alle gestelde vragen volgens de provincie niet kort en bondig beantwoord konden worden.

Hieronder is de televisiereportage te bekijken die Studio Alphen in februari maakte over het nieuwe plan van de provincie om de verkeersdrukte op de Gemeneweg te verhelpen.