Provincie loopt 100 miljoen euro mis door fout ministerie

Minister Hugo de Jonge Foto: ANP

GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - De provincie Zuid-Holland is inmiddels al 100 miljoen euro misgelopen door een 'weeffout' bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. De provincie wil dat geld terug. 'De kosten zijn onacceptabel hoog geworden.'

Volgens gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen (BBB, Financiën) van Zuid-Holland en Esther Rommel (VVD, Financiën van Noord-Holland) krijgen de twee provincies al sinds 2016 minder geld dan waar zij recht op hebben. Want naast Zuid-Holland heeft Noord-Holland hetzelfde probleem.

Het geld dat provincies vanuit het zogeheten Provinciefonds krijgen, wordt verkeerd verdeeld. Bij elkaar opgeteld hadden Zuid-Holland en Noord-Holland 175 miljoen euro meer moeten krijgen. Voor alleen Zuid-Holland gaat het om 100 miljoen euro.

Jeugdzorg en openbaar vervoer

Als reden geven de provinciebestuurders op dat het Rijk geld ten onrechte gekort heeft voor jeugdzorg en openbaar vervoer.

'Dat heeft geleid tot een scheve verdeling', schrijven Van Leeuwen en Rommel in een brief aan demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) van Binnenlandse Zaken.

Steeds minder geld

Maar hoe komt die scheve verdeling dan? Onder meer doordat Zuid-Holland minder geld krijgt voor verkeer en vervoer. Het Rijk vindt dat de provincie minder taken heeft op het gebied van verkeer en vervoer, doordat bijvoorbeeld Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) veel zaken regelt in de omgeving van deze twee grote steden.

Zodoende krijgt de provincie dus ook minder geld, is het argument. Maar, ondertussen stijgt het aantal inwoners in de provincie wel en worden de kosten ook groter. Kortom, de provincie vindt dat zij steevast te weinig geld krijgt.

Rotterdam en Den Haag

Datzelfde probleem zit bij jeugdzorg. Toen jeugdzorg in 2016 als taak werd overgeheveld naar gemeenten, werden de provincies gekort op het aantal jongeren dat jeugdzorg kreeg.

Maar er was geen rekening mee gehouden dat steden als Rotterdam en Den Haag zelf al verantwoordelijk waren voor jeugdzorg en niet de provincie. Met het effect dus dat de provincie teveel geld heeft moeten inleveren.

Wel of geen buslijn

Beide provincies waarschuwen dat als er geen oplossing komt, dat dan toekomstige projecten in het gedrang kunnen komen. Er moeten tal van woningen gebouwd worden, inclusief wegen en soms bruggen. 'Denk dan bijvoorbeeld aan een buslijn die er dan toch niet kan komen.'

De inzet voor Zuid-Holland? Het geld moet terug: 'De verdeling die er nu is, is gemaakt op basis van fouten. Wij willen dat geld terug, of er moet een aanpassing komen in de verdeling van dat geld.'

Lees ook: 'Dit kan averechts werken', minister vreest dat woningcrisis in Zuid-Holland niet verdwijnt