‘Provincie op schema bij aanpak woningcrisis’, ook akkoord voor nieuwe bouwplannen
GEMEENTE ALPHEN AAN DEN RIJN - Er worden flinke stappen gezet om nieuwe woningen te bouwen in de provincie Zuid-Holland. Afgelopen jaar werden er in de regio al bijna 22.000 woningen bijgebouwd, blijkt uit cijfers van de provincie. Daarmee ligt de regio voor op schema. 'Dit is heel goed nieuws voor al die mensen die op zoek zijn naar een thuis', zegt gedeputeerde Anne Koning (PvdA, Wonen).
Vorig jaar maakten de gemeenten, gedeputeerde Koning en demissionair minister Hugo De Jonge CDA, Volkshuisvesting) de afspraak dat er in Zuid-Holland 235.000 woningen moeten worden bijgebouwd, waarvan er 133.000 in onze regio moeten komen.
Die woningen moesten gebouwd worden in drie bouwregio's, waarin de 27 gemeenten van onze regio zijn vertegenwoordigd. Het gaat dan om de regio's Holland-Rijnland, Haaglanden en Midden-Holland.
En er is goed nieuws: de gemeenten en de provincie liggen voor op schema wat betreft de eerder gemaakte afspraken. Het afgelopen jaar werden er in totaal 21.823 woningen gebouwd, ruim 5000 meer dan jaarlijks de bedoeling is.
'Maar het blijft nodig om zachte bouwplannen (nog niet concrete bouwplannen) hard te maken en harde plannen (concrete bouwplannen met bestemmingsplannen) daadwerkelijk te realiseren', vertellen de gedeputeerden in hun brief aan de Staten.
Veel extra woningen
Het is daarom de bedoeling dat er ook de komende jaren flink bijgebouwd gaat worden. Dinsdag maakte gedeputeerde Anne Koning (PvdA, wonen) bekend dat de provincie bouwplannen voor 265.000 woningen in Zuid-Holland heeft goedgekeurd.
Het is de bedoeling dat die woningen vóór 2032 gebouwd worden. Het gaat voor de bouwregio Holland-Rijnland om bijna 44.000 woningen, in Midden-Holland om bijna 19.000 woningen en in de regio Haaglanden om ruim 77.000 woningen.
'Heel goed nieuws'
'Dit is heel goed nieuws voor al die mensen die op zoek zijn naar een thuis', zegt gedeputeerde Koning. 'We moeten echt blijven bouwen, voor al onze inwoners. Daarom is het mooi om te zien dat voor iedere prijsklasse nieuwe woningen op de planning staan, ook veel betaalbare woningen.'
Een aantal gemeenten moet het komende jaar nog wel flink wat stappen zetten. Zo moeten de gemeenten Westland, Wassenaar en Lisse met plannen komen voor sociale- en betaalbare woningen. Een aantal andere gemeenten, zoals Krimpenerwaard, Gouda, Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk, moet bestaande woningbouwplannen gaan aanpassen.
Kritiek op gedeputeerde
Koning kreeg de afgelopen maanden nogal wat kritiek op haar aanpak van de wooncrisis. Diverse politieke partijen in de provincie vinden dat de gedeputeerde de bouw juist afremt met enkele maatregelen die zijn afgesproken in het coalitieakkoord.
Zuid-Holland zet vooral in op de realisatie van betaalbare woningen en het behoud van landbouwgrond en natuur. De provincie heeft weliswaar ruim honderd grotere bouwlocaties buiten de bebouwde kom goedgekeurd, maar wil daar vrijwel geen nieuwe plannen aan toevoegen.
Minister minder overtuigd
Ook demissionair minister De Jonge bemoeit zich nadrukkelijk met de Zuid-Hollandse aanpak op het beoordelen van bouwplannen. Die werkt volgens hem 'averechts', stuurde hij onlangs in een brief aan de gedeputeerden.
De minister dreigt 'juridische instrumenten' in te zetten om 'de impasse' te doorbreken, omdat het volgens hem gaat om 'een nationaal belang'. Vorige week was er daarom ook een gesprek met gedeputeerde Koning over de voornemens van de provincie.
Lees ook: Gemeente Alphen aan den Rijn heeft te weinig sociale huurwoningen, blijkt uit cijfers